Τη λύση στον εξαιρετικά δύσκολο γρίφο των διαπραγματεύσεων αναζητά η κυβέρνηση, καθώς η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δημιουργεί το έδαφος όχι μόνο για περιπέτειες στα οικονομικά, αλλά και για την ανάπτυξη εκλογικών σεναρίων. Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά επ’ ουδενί το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς -όπως διαμηνύει- η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα.
Αφενός θα υπάρξουν... κινήσεις κορυφής από τον υπουργό Οικονομικών, κρατώντας στα «υπ’ όψιν» το αίτημα για σύγκληση συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ενώ από την κυβέρνηση αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα θετικές οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και οι δηλώσεις των Ντόναλντ Τουσκ, Τζιάνι Πιτέλα και Πιερ Μοσκοβισί, που σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη θέτει «ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά».
Θετική η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας
Στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό της Τετάρτης, μεταξύ άλλων εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Τέλος, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
Στο μεταξύ, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ότι «είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».
Λίγο πριν ξεκινήσει η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης», συμπληρώνοντας ότι «η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα»
Εκτός συνόρων, την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαϊου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.
«Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Οι κινήσεις
Η αισιοδοξία μπορεί να είναι παρούσα, ωστόσο τα αντικειμενικά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν. Το Μαξίμου, στην προσπάθειά του να υιοθετηθεί από το σύνολο των δανειστών η πρόταση της Αθήνας για δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δημόσιων δαπανών, θα φέρει ως επιχειρήματα δύο ζητήματα: αφενός θα επιμείνει σε όλες τις πλευρές και τους τόνους ότι αυτή αποτελεί τη μοναδική συνταγματικά ευθυγραμμισμένη λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφετέρου θα επιμείνει ότι η ψήφιση προληπτικών μέτρων, όπως ζητούν το ΔΝΤ και το Βερολίνο, είναι θεσμικά και πολιτικά μη αποδεκτά.
Καλή κουβέντα από Σόιμπλε, μήνυμα Τουσκ
Εν τω μεταξύ, προς... έκπληξη όλων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη πως δεν περιμένει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος, ενώ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε μήνυμα σε Eurogroup και Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα.
Το «χαρτί» των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ενα αξιόλογο χαρτί θα έχει στο σακίδιό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης αποκλειστικά αφιερωμένη στο ζήτημα της Ελλάδας: τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Οι εν λόγω προβλέψεις επιβεβαιώνουν λίγο πολύ τις χειμερινές του Φεβρουαρίου για επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο 6μηνο του 2016 που θα ανέλθει στο 2,7% το 2017. Περιλαμβάνουν, λοιπόν, αισιόδοξα στοιχεία που θα μπορούσαν να προστεθούν στο κατά τα άλλα φτωχό ελληνικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων του ΔΝΤ περί ανάγκης λήψης εφεδρικών συμπληρωματικών μέτρων με ορίζοντα το 2018. Βέβαια, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν συνοδεύονται από μία σειρά προϋποθέσεων και πολλά «αλλά», όπως και οι χειμερινές, ωστόσο αποτελούν ένα «όπλο» στη μικρή ελληνική φαρέτρα με στόχο την αμφισβήτηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ στη σύνοδο της Δευτέρας...
Είναι φανερό ότι οι δύο «γύπες», η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αποφασίζει στην ευρωζώνη, είναι αποφασισμένοι για λόγους κοινών συμφερόντων να επιβάλουν τη θέση τους στην Ελλάδα για το πακέτο των εφεδρικών συμπληρωματικών μέτρων. Τα περιθώρια ελιγμών, λοιπόν, του Ευκλ. Τσακαλώτου είναι τη Δευτέρα πολύ περιορισμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου