Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή, κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, και στην ...
αξιολόγηση τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία.
αξιολόγηση τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη «ζητήσαμε λαϊκή εντολή για εφαρμογή της Συμφωνίας με διαφύλαξη συντάξεων, πρώτης κατοικίας και μισθών», ενώ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ τονίζοντας πως «τον Σεπτέμβρη η ΝΔ, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστήριζε ότι η Συμφωνία με τους θεσμούς οδηγεί σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις, αυτοί που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνησή του πάλεψε σκληρά για το ασφαλιστικό, αγνόησε τις σειρήνες της καταστροφής και τα έβγαλε πέρα μόνη της.
«Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα ξαναφέρει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους η αναγκαιότητα της παρέμβασης μας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» υπογράμμισε στη συνέχεια της ομιλίας του.
Έκανε ακόμη λόγο για την εθνική σύνταξη σημειώνοντας πως με το νέο ασφαλιστικό «επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων, μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, ακόμη, και στις στρεβλώσεις που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες περικοπές συντάξεων επισημαίνοντας ότι τώρα θα υπάρξει αποκατάσταση (σ.σ. των στρεβλώσεων), ενώ έκανε ειδική μνεία στους αγρότες.
«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027. Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζουμε τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές».
Πάντως, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η μεταρρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή για όλους, ωστόσο, τόνισε ότι επιβαρύνσεις θα έχουν εκείνοι που μπορούν.
«Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους το 61% των φορολογουμένων θα πληρώσει μικρότερο φόρο. Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα -και το τονίζω αυτό- οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο» είπε στη συνέχεια.
Οι τέσσερις μύθοι
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του, αλλά και να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία.
Μίλησε, χαρακτηριστικά, για τέσσερις μύθους προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας».
Αναλυτικά:
Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.
Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά». Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;
Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε
Μύθος Τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου