Νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δώσει η ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Μιλώντας στην έναρξη της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης».
Ο... λόγος της κρισιμότητας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγκειται στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», «που είναι δυνατόν να δώσει βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο».
Συνέχισε την επίθεση στη Ν.Δ. σημειώνοντας ότι «η αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα- ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει» και ότι η κυβέρνηση «παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν έφερε ευθύνη».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει «μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης».
«Συσσωρευμένα προβλήματα στην Υγεία»
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τα συσσωρευμένα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, μίλησε για τη συνεχή υποβάθμισή της τα τελευταία χρόνια για να συμπληρώσει ότι η αυτή η απορρυθμισμένη εικόνα πρέπει να ανατραπεί.
Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας. Να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια στην διακυβέρνησή μας.
Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές επιλογές 2010-2015, όποτε το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος και άμεσος στόχος της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλή σχέση με τα ΜΜΕ και να περάσουμε τις πολιτικές μας».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση και απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Μίλησε για την εξασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων πολιτών, την κατάργηση του 5ευρου, τη λίστα χειρουργείου για να χτυπηθεί ο χρηματισμός και αναφερόμενος στα οικονομικά της Υγείας είπε: «αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2016 κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2015».
Όσον αφορά στην ΠΦΥ, επισήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που στηρίζεται στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δίνοντας ελάχιστη σημασία στην πρόληψη.
Τέλος, αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των προσλήψεων που αφορούν το ΕΣΥ, επισήμανε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως προϋπόθεση το άνοιγμα στους πολίτες και τον διάλογο με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που θα υλοποιήσουν την προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου