Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η Πιονγκγιάνκ ανακοινώνει ότι η επιχείρηση να θέσει δορυφόρο σε τροχιά στέφθηκε με επιτυχία. Αντιδρούν ΟΗΕ, Κίνα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα.
Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας. Το καθεστώς της Πιονγκγιάνκ επισημαίνει ότι έθεσε δορυφόρο σε τροχιά.
Ο ,...δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η πρώτη αντίδραση στην εκτόξευση πυραύλου από το Βόρεια Κορέα ήρθε από τον ΟΗΕ, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη.
Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου }δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
Τη νέα εκτόξευση πυραύλου καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντα «Είναι βαθιά λυπηρό το ότι διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια».
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.
Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.
Αντιπυραυλικό σύστημα ενόψει
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας.
«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ.
«Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας», σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο προχωράει όλο και περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου