Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

«Αγαπητέ αναγνώστη, θα φέρει η Γερμανία τα λεφτά σου πίσω;»

Μήνυμα στους Γερμανούς φορολογούμενους στέλνει, με άρθρο του στην Bild, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αμφισβητεί το κατά πόσο θέλει η γερμανική κυβέρνηση να εισπράξει τα χρωστούμενα από την Ελλάδα. Καλεί, άλλωστε, τους αναγνώστες να αρχίσουν να υποψιάζονται πως υπάρχει άλλη, κρυφή ατζέντα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κάνοντας μια μικρά ανάλυση των φορολογικών μέτρων υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία για να επιστρέψει τα χρωστούμενα προς το γερμανικό κράτος.

Υπογραμμίζει δε πως... «οι Έλληνες έχουν αμφισβητήσει εδώ και καιρό τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις κυβερνήσεις τους. Δεν θα ήταν ανάρμοστο εάν άρχιζαν και οι Γερμανοί να μην επιστεύονται την δέσμευση των δικών τους κυβερνήσεων πως θα φέρουν τα λεφτά τους πίσω από την Ελλάδα. Και να αρχίσουν να υποπτεύονται ότι υπάρχει μια άλλη, κρυφή ατζέντα».

Αναλυτικά το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη:

Τον περασμένο Φλεβάρη, κατά την επίσκεψή μου στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ένας βοηθός του δρ. Σόιμπλε με ρώτησε περιπαικτικά, αλλά με μια ισχυρή ένδειξη επιθετικότητας, «Πότε θα πάρω τα λεφτά μου πίσω;».

Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από τους αναγνώστες της Bild θα ήταν περήφανοι για τον αξιωματούχο τους και για την ασεβή ερώτησή του. Τώρα, όμως, δεν είναι η στιγμή, ούτε η εφημερίδα, για να μπω σε μια συζήτηση αναφορικά με τη φύση και τις αιτίες του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικού χρέους προς τις γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό κράτος. Ας μιλήσουμε απλά προς το παρόν: Η Ελλάδα χρωστάει πολλά λεφτά στη Γερμανία και άλλα κράτη και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να τηρήσει τις αποπληρωμές δεδομένης της κατάρρευσης του ελληνικού εθνικού εισοδήματος τα τελευταία έξι χρόνια.

Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι αυτή: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βάζει πραγματικά ως προτεραιότητα την επιστροφή των χρημάτων των φορολογούμενών της από την Ελλάδα; Ήταν το ενδιαφέρον του Γερμανού αξιωματούχου που με ρώτησε αυθεντικό; Με άλλα λόγια μπορούν οι Γερμανοί πολίτες να εμπιστευθούν την κυβέρνηση τους στο να θέσει σε προτεραιότητα την επιστροφή των χρημάτων που η Γερμανία δάνεισε στο ελληνικό κράτος; Ή μήπως η γερμανική κυβέρνηση έχει άλλες, κρυφές, προτεραιότητες; Ας προσεγγίσουμε την ερώτηση ψύχραιμα. Η οικονομία της Ελλάδας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, οι Έλληνες έχουν χάσει ακριβώς το ένα τρίτο του εθνικού μας εισοδήματος (από το 2010), οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν ακόμη και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις από το εξωτερικό έχουν στερέψει. Αυτά είναι τα δεδομένα αγαπητέ αναγνώστη ανεξάρτητα από την δική σου ή τη δική μου θεωρία για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Με αυτά τα δεδομένα ας υποθέσουμε ότι καθόμαστε μαζί να αποφασίσουμε τι πρέπει να συμβεί για να εξασφαλιστεί πως η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει τους φόρους από τους οποίους θα προκύψει η επιστροφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογούμενων. Θα συμφωνούσαμε στα μέτρα που περνούν αυτή τη στιγμή από το ελληνικό κοινοβούλιο ως αποτέλεσμα υπέρμετρης πίεσης από την Τρόικα και με τις ευχές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών;

Μια γρήγορη ματιά σε αυτά τα μέτρα είναι διδακτική. Ξεκινάω με τις αλλαγές, οι οποίες εισήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο, στη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο φόρος αυξήθηκε από το 26% στο 29%, ενώ πιο σημαντικό είναι το ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος του 2015 προκαταβολικά το 100% του φόρου που «προβλέπεται» ότι θα πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2016. Σε μια χώρα που συνορεύει με τη Βουλγαρία (όπου ο φόρος στις επιχειρήσεις είναι 10% και δεν υπάρχει προπληρωμή φόρου) και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχουν ούτε ρευστότητα ούτε πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση για να προπληρώσουν αυτούς τους φόρους, αυτό είναι ένα μέτρο που εξασφαλίζει την «εξολόθρευση» της αγελάδας που παράγει γάλα αντί να την αρμέγουμε για περισσότερο. Και σα να μην έφτανε αυτό ο ΦΠΑ στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε από το 11% στο 23% εξασφαλίζοντας πτώση στην εισπραξιμότητά του μακροπρόθεσμα, καθώς Α) οι καταναλωτές μειώνουν ακόμη περισσότερο τις αγορές τους και Β) Αποφυγή αύξησης του ΦΠΑ (για παράδειγμα φτωχοί συνταξιούχοι αντιμέτωποι με την πείνα ψωνίζουν «μαύρα» από μικρούς καταστηματάρχες που είναι αντιμέτωποι με την χρεοκοπία).

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλά λεφτά και θα χρειαστεί δεκαετίες ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα για να πληρώσει τη Γερμανία εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, πιστεύεις ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν τα χρήματά σου πίσω; Εγώ δεν το πιστεύω. Αν μη τι άλλο εξασφαλίζουν περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις, περισσότερους ταλαντούχους Έλληνες να αποχωρούν από τη χώρα (καταστρέφοντας τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης), χαμηλότερο μελλοντικό εισόδημα για τους υπόλοιπους Έλληνες που θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία.

Οι Έλληνες έχουν αμφισβητήσει εδώ και καιρό τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις κυβερνήσεις τους. Δεν θα ήταν ανάρμοστο εάν άρχιζαν και οι Γερμανοί να μην επιστεύονται την δέσμευση των δικών τους κυβερνήσεων πως θα φέρουν τα λεφτά τους πίσω από την Ελλάδα. Και να αρχίσουν να υποπτεύονται ότι υπάρχει μια άλλη, κρυφή ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: