Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

«Πράσινο φως» για την υπο-δόση & αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

Μέγαρο ΜαξίμουΟ οδικός χάρτης για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έως την πρώτη αξιολόγηση που υπολογίζεται περίπου στις 15 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην καθιερωμένη σύσκεψη τυπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή συνεργατών του και αρμόδιων υπουργών.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στη σύσκεψη συζητήθηκαν και διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και αναμένεται να υπάρξουν τροπολογίες για ζητήματα των οποίων οι προθεσμίες λήγουν τέλος του έτους...

Εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet-scan.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Είναι σαφές, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ότι απόρροια της απόφασης θα είναι μια σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων -κυρίως στα μεσαία και τα μικρά- τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του claw-back.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: