Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Πολίτες αξιολογούν την ΕΡΤ



Δημήτρης Κανελλόπουλος
Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ ξεκίνησε κάτι που (θα) είναι όντως σπουδαίο, αν τελικά καταφέρει να λειτουργήσει σωστά: πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής της ΕΡΤ. 

Πρόκειται για... ένα συμμετοχικό πείραμα με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα είναι το συμβούλιο αυτό που θα ελέγχει την ΕΡΤ. Αποτελείται από 50 εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών οργανώσεων και από 50 πολίτες που προέκυψαν από κλήρωση (κατατέθηκαν 993 αιτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής και 2.260 από ολόκληρη τη χώρα). Την ευθύνη της συγκρότησης, οργάνωσης και στήριξης των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου έχει το Κέντρο Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ και υπεύθυνος είναι ο Περικλής Βασιλόπουλος.

Τα ΣΚΕ δημιουργήθηκαν με το τελευταίο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Πρόκειται για συμβουλευτικά συλλογικά σώματα που ιδρύονται μεν με πρωτοβουλία της ΕΡΤ, αλλά δεν ανήκουν σε αυτήν. Θεωρητικώς είναι ανεξάρτητα όργανα εξωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το ΣΚΕ Αττικής θα συνεδριάζει κάθε μήνα στο Ραδιομέγαρο, ενώ θα είναι συνεχής η λειτουργία επιτροπών μέσω internet. Τις διεργασίες τους και τις αποφάσεις θα τις παρακολουθούμε από την εκπομπή «Πολίτες» αλλά και online. Η μηνιαία εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πολίτες» θα είναι ένα τηλεοπτικό φόρουμ των ΣΚΕ, θα μεταδίδεται βραδινές ώρες την Τρίτη και θα συμμετέχουν κάθε φορά 20 μέλη συν 5 τηλεθεατές/ακροατές και 5 φοιτητές των Τμημάτων ΜΜΕ των ΑΕΙ (σύνολο 30).

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: