Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ισονομία, αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα

Συγκέντρωση στήριξης στο Σύμφωνο ΣυμβίωσηςΙστορική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο που ψήφισε κατά πλειοψηφία το σύμφωνο συμβίωσης κλείνοντας τον κύκλο της οπισθοδρόμησης. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη η Ένωση Κεντρώων και ένα μέρος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Στα δύο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χ.Α..

Συγκεκριμένα, 193 βουλευτές ψήφισαν «ναι» , 56 «όχι» και 51 απήχαν.

Στα δύο οι... Ανεξάρτητοι Έλληνες. Έξι βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ τρεις έδωσαν θετική ψήφο (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά).

Στα τρία χωρίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Σε σύνολο 75 βουλευτών οι 19 ψήφισαν «ναι», οι 29 «όχι» και οι 27 ήταν απόντες. 

Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: 'Αννα Καραμανλή, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.

To πρώτο βήμα 

Παρ’ όλη την κωλυσιεργία της ελληνικής πολιτείας να κατοχυρώσει την ισονομία των γκέι και των λεσβιών (άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από χρόνια το δικαίωμα των γκέι και των λεσβιών στην οικογενειακή ζωή, συχνά μάλιστα με πολιτικό γάμο και με νομική κατοχύρωση των παιδιών), το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης έγινε το πρώτο ουσιαστικό -αν και μετέωρο- βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παρέμβαση Τσίπρα

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πόσο σημαντικό είναι που σήμερα αναγνωρίζεται η δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν.

Όπως τόνισε, «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα».

Μίλησε για μια αυτονόητη και δικαιοκρατική υποχρέωση της Πολιτείας και τόνισε: «Σήμερα μπορούμε ως ελληνικό κοινοβούλιο και ως κυβέρνηση να είμαστε περήφανοι».

Καταλήγοντας, κάλεσε σε συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων, ώστε «να κερδίζει κάθε μέρα η δημοκρατία όπως κέρδισε σήμερα».

Οι διαφωνούντες

Τη διαφωνία του για το σύμφωνο συμβίωσης επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος. Επίσης εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Χρυσή Αυγή.

Κατά όλων των άρθρων που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε το ΚΚΕ. Καταψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Παρά την έντονη αντίθεσή τους για όλα τα άρθρα του Συμφώνου Συμβίωσης, οι ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου. Πάντως, δύο βουλευτές, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μετά τον Κώστα Ζουράρι, διαφοροποιήθηκαν από αρνητική στάση κόμματος, ψηφίζοντας θετικά για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία, διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου, έχει δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει, εάν δεν αποσαφηνιστούν τρία ζητήματα, το οποία η Ν.Δ, θεωρεί μείζονος σημασίας: ο γάμος, η υιοθεσία παιδιών και η ιθαγένεια. Θέση την οποία επισήμαναν στην πλειονότητά τους οι ομιλητές του κόμματος.

Επί της αρχής μεγάλο μέρος των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισε «ναι».

Στ. Θεοδωράκης: «Αποσπασματικό»

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «δεν έκανε τίποτα για το νοσοκομείο των φυλακών, ούτε για τους Ρομά».

Απευθυνόμενος στους συντηρητικούς πολίτες, τους καθησύχασε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβούνται. Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν απειλεί την οικογένεια».

«Ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να πάψουν οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε και επισήμανε ότι «έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και πρέπει να μπορούν να προχωρούν σε πολιτικό γάμο».

Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει το Σύμφωνο

Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί λύνει αστικά θέματα Ελλήνων πολιτών, δήλωσε ο Β. Λεβέντης, μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο «έξαλλων αντιπαραθέσεων» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν» και τάχθηκε υπέρ του νομοθετήματος διότι, όπως τόνισε, «πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει».

Επίσης αναρωτήθηκε «αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία».

Πάντως, όσον αφορά το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η τεκνοθεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, αλλά και η Αννέτα Καββαδία μίλησαν για το αυτονόητο του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και επιλογών.

Μίλησαν για πράξη βαθιάς δημοκρατίας και επισήμαναν την ανάγκη να καλύπτονται νομικά και θεσμικά όλες οι μορφές σχέσεων των ανθρώπων, ανεξάρτητα αν είναι ομόφυλοι ή όχι. «Είναι θέμα ισονομίας, ισοπολιτείας και δημοκρατίας» τόνισαν.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Με το σύνθημα «Νόμος είναι η αγάπη» οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, την ώρα που εντός του κτιρίου ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των οργανώσεων και βρέθηκαν μαζί στο Σύνταγμα, «γιορτάζοντας την ισότητα και το να μην κρύβονται οι άνθρωποι το δικαίωμα στην αγάπη», όπως είπαν.

«Νόμος είναι η αγάπη»












«Αβάσιμοι φόβοι»

Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στο επίμαχο άρθρο 12 -ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων- ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝ.ΕΛΛ.. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, αποσαφήνισε πλήρως ότι «το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι».

Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».

Η νομοτεχνική διατύπωση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει την ανάλογη εφαρμογή διατάξεων που αφορούν συζύγους και στα μέρη του συμφώνου για κάθε αξίωση μεταξύ τους, καθώς και για κάθε αξίωση, παροχή ή προνόμιο των μερών τόσο έναντι τρίτων (π.χ. έναντι του εργοδότη) όσο και έναντι του Δημοσίου (π.χ. συνυπηρέτηση, φορολογικά δικαιώματα κτλ).

Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει όχι απλώς δικαιώματα φορολογικού δικαίου αλλά και δημοσιοϋπαλληλικού, συνταξιοδοτικού κ.ο.κ.

Η παράγραφος συνεπώς αναδιατυπώθηκε μεν, χωρίς κανένα όμως περιορισμό όσον αφορά τα δικαιώματα που ρυθμίζει και αναφέρονται –ενδεικτικά και μόνο- και στην Αιτιολογική Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: