Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η ΝΔ ψηφίζει αρχηγό μεταξύ… Καραμανλή και Σαμαρά

Με τα σενάρια της επόμενης μέρας να είναι πολύ περισσότερα από τους 4 υποψηφίους αρχηγούς και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε δύο πρώην κι έναν νυν πρωθυπουργό παρά στον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί σήμερα να ξορκίσει τα φαντάσματα της 22ας Νοεμβρίου και να ξεφύγει από τον διαλυτικό εμφύλιο.

 
Οι κάλπες για την ανάδειξη (;) του νέου αρχηγού έχουν... ανοίξει από τις 7 το πρωί, θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και, πλην θεαματικού απροόπτου, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό γύρω στις 10 με 10.30 το βράδυ όπως διαβεβαίωσε τα γαλάζια στελέχη η Vodafone, η εταιρία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ουδείς όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι την ίδια ώρα θα μπορούν να απαντηθούν και τα περισσότερα από τα, ουκ ολίγα, πολιτικά ερωτήματα που έχει ανοίξει ο τρίμηνος, σφοδρός εσωτερικός πόλεμος – πολύ περισσότερο, δε, ουδείς εγγυάται ότι η επόμενη μέρα θα βρει τη Νέα Δημοκρατία ενωμένη ή θα οδηγήσει σε δρόμους αποχωρήσεων και διάσπασης.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, παραμένει κατ΄αρχάς άγνωστο εάν η αναμέτρηση θα λήξει απόψε ή αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ακόμη και στην περίπτωση που ο πρώτος σε ψήφους δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως ο δεύτερος γύρος της 10ης Ιανουαρίου πρέπει να γίνει, ακόμη κι εάν αποχωρήσει ο δεύτερος διεκδικητής. Και για να γίνει ακόμη πιο… κατανοητός, έσπευσε να προσθέσει ότι εάν ο ίδιος είναι δεύτερος, θα αποχωρήσει και θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε, επίσης, πως ο δεύτερος γύρος πρέπει να γίνει, ακόμη κι εάν ο πρώτος δεν πιάσει οριακά το «50+1» και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι μεγάλη. Στον αντίποδα, και για να συμπληρωθεί η «Βαβέλ», ο Αδωνις Γεωγιάδης, είπε πως εάν ο πρώτος έχει διαφορά τέτοια που δεν επιτρέπει αμφισβήτηση, ο δεύτερος γύρος μπορεί και να ματαιωθεί.

Αναλόγως χαοτικό είναι και το σκηνικό σε ό,τι αφορά το ποιος θα στηρίξει ποιόν, στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου. Η στήριξη της ομάδας Σαμαρά – σε άλλον περισσότερο, και σε άλλον λιγότερο – φαίνεται να ενώνει Απόστολο Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωγιάδη, αλλά οι δυό τους κινούνται από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικούς στόχους.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να είπε επίσης – εκ του πονηρού ή μη – ότι θα στηρίξει Μητσοτάκη, μια αντίστροφη κίνηση όμως κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με κάθε τρόπο ότι στοχεύει στην υπέρβαση και την αποδυνάμωση του καραμανλικού μπλοκ, ως εκ τούτου δύσκολα θα στηρίξει τον «εκλεκτό» του πρώην πρωθυπουργού. «Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να έχει τοτέμ. Και το κόμμα δεν μπορεί να έχει βασικό μέτοχο», ήταν άλλωστε η τελευταία, εύγλωττη, δήλωση Μητσοτάκη για τον Κώστα Καραμανλή.

Το «τοτέμ», ωστόσο, εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην σημερινή εκλογική διαδικασία. Κι εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, τότε εκείνη που θα καθορίσει τις εξελίξεις στη ΝΔ και το επόμενο 20ήμερο θα είναι η, καθαρή πια, σύγκρουση Καραμανλή και Σαμαρά. Με καταλυτική παράμετρο την – θρυλούμενη ή πραγματική – προσέγγιση του πρώτου με τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιδιώξεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: