Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτές στη σκιά της τρομοκρατίας

Αστυνομικός στις ΒρυξέλλεςΜπορεί ορισμένα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα ασφαλείας να έχουν ενταθεί, ωστόσο Βρυξέλλες και Βιέννη ετοιμάζονται -όπως σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις- να υποδεχθούν, με πολυάριθμες δημόσιες εκδηλώσεις, την Πρωτοχρονιά.

Οι αρχές προφανώς εκτίμησαν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς προειδοποιήσεις στον τουρισμό, την εμπορική κίνηση και την ψυχολογία των κατοίκων (κι όχι μόνο), αλλά και της κριτικής που δέχθηκαν για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν κανονικά οι προγραμματισμένες γιορταστικές εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Ωστόσο... ο Πέτερ Μέρτενς, από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι η βελγική αστυνομία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για υπόπτους που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των οποίων έλαβαν γνώση οι βελγικές διωκτικές αρχές, η αστυνομία ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο. 

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή και τη Δευτέρα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Στη Βιέννη έχουν ανακληθεί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα επιπλέον 250 στελέχη της αστυνομίας από τα ομόσπονδα κρατίδια. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, η βιεννέζικη Αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει την προειδοποίηση που φέρεται να είχε λάβει από «υπηρεσία φιλικής χώρας», για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα με εκρηκτικά και πυροβολισμούς, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και σε πολυσύχναστα σημεία.

Η πληροφορία αυτή φέρεται να ήταν γνωστή πριν από τα Χριστούγεννα, στις αρμόδιες αρχές στη Βιέννη, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που όμως, σε αντίθεση με τη βιεννέζικη Αστυνομία δεν προχώρησαν στη δημοσιοποίησή της, και σε αυτή φέρεται να υπήρχαν αναφορές σε συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την Αυστρία, που όμως τελικά δεν εντοπίστηκαν, όπως παραδέχθηκαν αργότερα οι αρχές. Αργότερα, η βιεννέζικη Αστυνομία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα και αν όντως βρίσκονται καθ’ οδόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: