Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

«Δεν έχουν συμφέρον οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς»

«Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην... τηλεόραση του Mega η κα Κατσέλη σημείωσε ότι καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds και πως οι τράπεζες έχουν συζητήσει την διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες.

Σε μια προσπάθεια διαφήμισης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών η πρόεδρος της ΕΕΤ «κάλεσε» τους δανειολήπτες να συζητήσουν με τα πιστωτικά ιδρύματα τονίζοντας ότι «οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία».

Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.

Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Είπε, ακόμη, πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: