Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Οι βαρόνοι προειδοποιούν

Πέδρο Σάντσεθ - Σουζάνα Ντίας
Τις «κόκκινες γραμμές» τους προσπαθούν να θέσουν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για μια πιθανή συνεργασία με τους Podemos.

Κι αυτές οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται ότι σταματούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που στηρίζει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η ήττα και η συρρίκνωση των ποσοστών του PSOE έφερε και γκρίνια και αμφισβήτηση της κορυφής.

Από... την μια πλευρά είναι ο Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ που προσπαθεί να διαχειριστεί τις κακές αποδόσεις του κόμματος επί της ηγεσίας του και από την άλλη είναι παλαιά στελέχη και οι λεγόμενοι «βαρόνοι», όπως την ισχυρή κυρία της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ, η στάση της οποίας θα μετρήσει εάν κηρυχθεί «ανοιχτός πόλεμος» στον Σάντσεθ.

Στη συνάντηση τους σήμερα, Κυριακή - την πρώτη μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου - θα εξεταστούν τα σημαντικότερα σημεία της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, όπως οι πιθανές συμμαχίες, η ημερομηνία διεξαγωγής συνεδρίου και η υποψηφιότητα του Σάντσεθ τόσο για την ηγεσία του κόμματος όσο και την πιθανότητα να είναι πάλι υποψήφιος εάν γίνουν πάλι εκλογές.

Της άτυπης συνάντησης θα ακολουθήσει, αύριο η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος, του Ομοσπονδιακού Κογκρέσου, όπου ο Σάντσεθ επιθυμεί να εμφανίσουν όλοι κοινή στάση, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και όσον αφορά στην γραμμή που θα ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές εάν ο Μαριάνο Ραχόι δεν εξασφαλίσει την πρωθυπουργία στην ψηφοφορία στην Βουλή

Πάντως όπως σημειώνει η El Pais, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και είναι κρίσιμη στιγμή για τον Σάντσεθ που βρίσκεται μόλις 17 μήνες στην ηγεσία του κόμματος.

Παρότι δεν έχει κάνει ακόμα κάποια κίνηση που να διακινδυνεύει την οργή των βαρόνων, το πως θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τους Podemos σε μια πιθανή μετα-Ραχόι εποχή θα είναι κρίσιμο για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος. 

Στα πρόθυρα «εμφυλίου»

Σύμφωνα με πληγές που επικαλείται η εφημερίδα El Mundo, «πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ντίαθ και του Σάντσεθ είναι εξαιρετικά περίπλοκη» και άλλοι υποστηρίζουν ότι «ο Σάντσεθ δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει».

Εάν δεν υπάρξει τελικά σύγκλιση απόψεων Ντίαθ και Σάντσεθ θα θέσουν το θέμα την Δευτέρα (28/12) σε ψηφοφορία στο ανώτατο όργανο του κόμματος, μια ψηφοφορία που και οι δυο πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν.   

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ντίαθ ετοιμάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο απόφασης που θα «καταστήσει σχεδόν αδύνατη» την επίτευξη συμφωνίας με τους Podemos, ενώ θα ζητήσει να γίνει γρήγορα το συνέδριο του κόμματος, που θα εκλέξει νέο ηγέτη.

Ο Σάντσεθ από την άλλη θέλει να συζητηθεί μόνο το πλαίσιο για μια πιθανή συμφωνία με τους Podemos, χωρίς να μπει στην ατζέντα το θέμα της δικής του νέας υποψηφιότητας στο τιμόνι των Σοσιαλιστών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: