Η υποχώρηση της κυβέρνησης στις κάθε λογής πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, που σημειώθηκε με τη μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου με πτυχές του «παράλληλου προγράμματος», δημιούργησε αντικειμενικά αρνητικό προηγούμενο.
Γι' αυτό και παράγοντες του Μαξίμου επιχειρούν να...
αναστρέψουν αυτή την εικόνα και να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση αλλά και να αναδείξουν τις ευθύνες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι ότι «το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, αλλά η συζήτηση και ψήφισή του μεταφέρθηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».
Τα στελέχη του σημειώνουν μάλιστα ότι η μετάθεσή του ούτε επιβλήθηκε από καμία πλευρά, ούτε η κατάθεσή του αποτελεί «μονομερή ενέργεια» καθώς οι περισσότερες διατάξεις έχουν ήδη συμφωνηθεί (για παράδειγμα, η περίθαλψη των ανασφάλιστων και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας).
Υπό αυτό το πρίσμα ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι τα περισσότερα μέτρα στο νομοσχέδιο προορίζονται για να λύσουν έκτακτα ζητήματα και πως οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.
Οι μόνες «εκκρεμότητες» στην κοστολόγηση του νομοσχεδίου, λένε, αφορούν τις διατάξεις εκείνες που είναι αδύνατον να καθοριστούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι οποίες χρήζουν διευκρίνισης προς τους δανειστές στις αρχές του νέου έτους. «Ουδείς λοιπόν αιφνιδίασε, ούτε "εγκλώβισε" κανείς την κυβέρνηση» ισχυρίζονται στην κυβέρνηση.
Το δε «παράλληλο πρόγραμμα» δεν εξαντλείται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς σημαντικό μέρος του έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση, όπως το ανθρωπιστικό πρόγραμμα, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η διατήρηση των 100 δόσεων, το 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότες, οι ενέργειες που επέφεραν τη μείωση, έστω και μικρή, της ανεργίας το τελευταίο εξάμηνο, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Σφοδρή επίθεση εξαπολύει όμως η κυβέρνηση κατά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που αποχώρησαν από τη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου.
«Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δημιούργησαν, κατά την πάγια μικροπολιτική τακτική τους, ζήτημα περί της δήθεν απουσίας έκθεσης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής» λένε από το Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «η εν λόγω έκθεση δεν είναι υποχρεωτική, κυρίως όμως δεν προβλέπεται για τα νομοσχέδια που εισάγονται στη Βουλή με τη διαδικασία του "επείγοντος"». Η τελευταία λεπτομέρεια, υπενθυμίζουν, ήταν γνωστή σε όλους ήδη από παλαιότερη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
«Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε από το να λειτουργήσουν ξανά ως "τρόικα εσωτερικού", αφού προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τις θετικές ρυθμίσεις των νομοσχεδίων αλλά να υπονομεύουν τα πάντα» συνεχίζουν τα ίδια στελέχη. Και καταλήγουν διαμηνύοντας πως «όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα εκτεθούν για ακόμα μία φορά όσοι σήμερα πανηγυρίζουν για τη δήθεν απόσυρση του νομοσχεδίου. Η διαπραγμάτευση και το κυβερνητικό έργο δεν αποσύρονται!»
Η κυβέρνηση πάντως θέτει για τη νέα χρονιά δύσκολους στόχους, δεσμευόμενη ότι η πορεία θα είναι επιτυχής. Ανάμεσα στις άμεσες κινήσεις περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα νομοθετήματα για την υγεία και την παιδεία, το νέο φορολογικό και την αναδιάρθρωση του χρέους.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου