Πρωτοχρονιά με τον φάκελο του ασφαλιστικού στο μυαλό και στο... χέρι θα κάνουν ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το θέμα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ακούει σήμερα όλη μέρα τα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει...
παραλάβει από την Τετάρτη τις ελληνικές προτάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους ασφαλισμένους/συνταξιούχους, αλλά και οι πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την αξιολόγηση χαρακτηρίζοντας τον Φεβρουάριο ως «κρίσιμο μήνα» και θέτοντας στο κέντρο της ατζέντας το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο.
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει».
«Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το σύνολο των συντάξεων (σ.σ. και για τις επικουρικές)»είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να επικρατήσουν κριτήρια δικαιοσύνης και να είναι βάση για όλους η εθνική σύνταξη.
Σημείωσε δε πως το 2015 έκλεισε με καλά νέα τονίζοντας «ήμασταν πρώτοι σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ».
Νωρίτερα, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στον πρωθυπουργό, οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», αμέσως μετά η χορωδία από μέλη της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και τέλος η χορωδία παιδιών συλλόγων Βορειοηπειρωτών. Παρόντες ήτνα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
Επτασφράγιστο μυστικό
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παραδόθηκε χθες στο Μαξίμου, ενώ το πλήρες κείμενο κρατείται σαν... επτασφράγιστο μυστικό στο γραφείο της γ.γ. του πρωθυπουργού.
Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του κειμένου είναι πρώτον η προστασία του συνόλου των συντάξεων με κεντρικό προσανατολισμό την αύξηση των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα για να αποφευχθεί νέο «μαχαίρι».
Η τελική πρόταση αναμένεται να έχει σταλεί στους δανειστές μέχρι την Τρίτη, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιανουαρίου.
Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν περιμένουν «διαρροές» κατά την ψήφιση.
Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν περιμένουν «διαρροές» κατά την ψήφιση.
Στο Μαξίμου φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία με τις εκτιμήσεις να λένε πως η λύση, η οποία θα προκριθεί θα είναι βασισμένη στο «καλό» σενάριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κύρια πρόταση στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 0,5% μέτρο το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές και στο παρελθόν έχουν δηλώσει αντίθετοι σε σχέδια αύξησης εργοδοτικών εισφορών.
Από την άλλη, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι πάντα οριακές και μπορεί να... στραβώσουν ανά πάσα στιγμή, στην κυβέρνηση εξετάζουν και εναλλακτικές προτάσεις για να διασφαλισθεί ότι δεν θα πειραχθούν οι κύριες συντάξεις.
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο θα προτείνει:
- Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις υπέρ του ασφαλιστικού (έχει ήδη ψηφιστεί ανάλογος νόμος)
- Απόδοση μέρους των εσόδων από τις κλήσεις της Τροχαίας
- Φορολόγηση του τζόγου
- Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές
- Υπό σκέψη, ακόμη, βρίσκεται και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (άνω των 1.000 ευρώ), κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Γιώργος Σταθάκης.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με το προτεινόμενο σύστημα δεν προκύπτουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ, όσον αφορά στις επικουρικές αναμένεται να ακολουθηθεί ο κανόνας των μεσοσταθμικών τιμών.
Εκείνοι που έχουν ακόμα και τριπλάσια επικουρική σύνταξη θα αναμένουν υψηλή ποσοστιαία περικοπή έως και 20%, ούτως ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στα μικρότερα συνταξιοδοτικά κλιμάκια.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού η κυβέρνηση έχει ως ύστατο μέτρο την περικοπή μερισμάτων Δημοσίου ή εφάπαξ με το βλέμμα σε ταμεία που χορηγούσαν υπέρογκα ποσά που δεν σχετίζονταν με τις εισφορές των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου