Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Το παρασκήνιο της μάχης εν όψει 10ης Ιανουαρίου

Νέα Δημοκρατία, ΒουλήΟ πρώτος γύρος στη Νέα Δημοκρατία έχει πλέον τελειώσει και οι δύο μονομάχοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζονται για την τελική μάχη. Οι δύο ανθυποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη όσων επέλεξαν έναν από τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη στις 20 Δεκεμβρίου με την προεκλογική τους εκστρατεία να είναι σε εξέλιξη. Οι αντεγκλήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ και οι δύο ομνύουν στον καραμανλισμό και τις αρχές του.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που... μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως δεν έχει «καμία προσωπική αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο αντίπαλος μας είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη. Ο Τσίπρας και μια ανίκανη κυβέρνηση».

Όπως εκτίμησε μέσα στη νέα χρονιά θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και χρέος του είναι να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης, όποιος και αν κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 10 Ιανουαρίου.

«Ενωμένη Νέα Δημοκρατία»

«Η Ν.Δ. θα είναι ενωμένη την επόμενη ημέρα και ο ηττημένος θα στηρίξει τον νικητή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι δεν είχε καμία δημόσια στήριξη από παραδοσιακούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας στον προεκλογικό του αγώνα και δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί να μη μιλήσει για τους συνυποψήφιους του και να μην ασκήσει δημόσια κριτική στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Φυσικά, σημείωσε ότι ο λόγος του πρεσβεύει και τις αξίες του καραμανλισμού, ωστόσο επισήμανε πως ο διαχωρισμός και οι διακρίσεις σε καραμανλικούς, μητσοτακικούς και σαμαρικούς, δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά ανήκουν στον εικοστό αιώνα και όχι στον εικοστό πρώτο.

Ωστόσο σημείωσε πως έχει «καλή σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, τον συμβουλεύομαι και τον επισκέπτομαι συχνά».

Στήριξη Καραμανλή

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον αέρα της διψήφιας διαφοράς και τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή και των περισσότερων βουλευτών, έχει απέναντί του τον Αντώνη Σαμαρά.

Φυσικά, δεν ξεχνά να μιλά για τις αρχές του κόμματος όπως τις εξέφρασε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Παρά τις δηλώσεις του περί βαρονιών, που προκάλεσαν αντιδράσεις, και ότι ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα τον στήριζε, αν δεν ήταν υποψήφιος ο Κυριάκος, φαίνεται πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μετωπική επίθεση.

Τη μάχη τη δίνουν οι βουλευτές που τον στηρίζουν.

Μεταβλητή ο Τζιτζικώστας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάνει άνοιγμα τόσο προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή όσο και προς τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το ποσοστό του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας θεωρείται κρίσιμη μεταβλητή, καθώς και οι δύο ανθυποψήφιοι θα ήθελαν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους του.

Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει, ωστόσο οι Μ. Βορίδης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ν. Μηταράκης, Σ. Κεδίκογλου, Δ. Κατσανιώτης κλίνουν τώρα προς την υποψηφιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Βέβαια, τα περισσότερα μεσαία κομματικά στελέχη αναμένεται να κινηθούν κόντρα στην υποψηφιότητα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, λόγω της μετωπικής του προηγούμενου γύρου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο δεύτερος γύρος είναι στις 10 Ιανουαρίου και έως τότε όλα είναι ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: