Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Με οδηγίες και προειδοποιήσεις για το 2016

Το υπουργικό συμβούλιο
Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 με σαφή στόχο «να οδηγηθεί σταδιακά η χώρα στο ξέφωτο» εντός της νέας χρονιάς παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε σύσταση στους υπουργούς για... επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις» και σχεδόν απαγόρευσε κάθε ανάπαυλα λόγω Χριστουγέννων με μόνη εξαίρεση... την κατάχρηση σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Κατηγορηματική ήταν εξάλλου η διαβεβαίωση αναφορικά με το ασφαλιστικό, «τη μητέρα των μαχών» από τον επόμενο μήνα, ότι η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι «ευκρινής και απαραβίαστη» και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων.

Στη τελευταία συνεδρίαση για το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για απομείωση του χρέους, με βασικό μέλημα όμως στην εν λόγω διαδρομή την προστασία των αδυνάμων.

«Το 2016 ξεκινά η δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη, η οποία θα έχει δύο όψεις», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και από την άλλη πλευρά στις «εσωτερικές δεσμεύσεις» προς τα κοινωνικά στρώματα «που προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό μας πρόσημο». Συνοπτικά, οι 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες που καλείται να «τρέξει» η συγκυβέρνηση είναι:

1. Εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι θα προχωρά η συγκρότηση του ΕΣΡ και η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
2. Νέος αναπτυξιακός νόμος για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας.
3. Νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.
4. Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας.
5. Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
6. Νομοσχέδιο για την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης της έρευνας.
7. Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων
8. Κατάθεση νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των δημόσιων συμβάσεων.
9. Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
10. Εκδοση ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
11. Νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
Στέλνοντας, τέλος, μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την κυβερνητική συνοχή και τη σταθερότητα του σχήματος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι «συμπαγής και αδιατάρακτη», ενώ οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν οικουμενικές κυβερνήσεις «και άλλες τερατογενέσεις» έχουν ήδη διαψευστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: