Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι βουλευτές θα επιμείνουν στα αναδρομικά;

Βουλή
Αντα Ψαρρά
Την όρεξη για σωρεία προσφυγών και σε άλλους συνταξιούχους βουλευτές ανοίγει η «υποχρεωτική» διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την αναδρομική αποκατάσταση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Η ...απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2014 φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο σε προσφυγές με... ονοματεπώνυμα και μάλιστα όχι μόνο ως προς τις συντάξεις αλλά και ως προς τις αποζημιώσεις των εν ενεργεία βουλευτών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Νίκος Χουλιαράκης περιέλαβε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών διάταξη που ενσωματώνει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις βουλευτών, οι οποίες είναι υποχρεωτικά εκτελεστές όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Προσπαθώντας δε, όπως γινόταν και στο παρελθόν, να αποφύγει την εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, προσέθεσε στη διάταξη τη δυνατότητα να κρίνει ο υπουργός το πότε και το πώς θα καταβάλλονται τα ποσά.

Στο μεταξύ ήδη υπάρχει θύελλα διαμαρτυριών τη στιγμή που ο πολίτης συνεχώς επιβαρύνεται με νέες περικοπές και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στη Βουλή κατέθεσε μάλιστα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό βουλευτής της Ν.Δ. σχετικά με τις αναδρομικές καταβολές χρημάτων σε συνταξιούχους βουλευτές.

Θυμίζουμε απλώς εδώ ότι όσοι συνταξιούχοι βουλευτές φέρεται να προσέφυγαν ήδη από το 2014 διεκδικώντας την επιστροφή χρημάτων σύμφωνα με τον Νόμο 3691/08 ανήκουν στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Με δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε δεκτό ότι οι διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 πρέπει να έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί σύνταξη από το Δημόσιο, με βάση τις διατάξεις του Ν. δ. 99/1974. (Σ.σ.: δηλαδή και στους βουλευτές όπως και στους επιζώντες συζύγους και μέλη των οικογενειών τους.)

Επειδή έχει εκδοθεί σωρεία τελεσίδικων αποφάσεων σχετικών με το προαναφερόμενο θέμα, οι οποίες με βάση πρακτικά του Τριμελούς Συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εκτελεσθούν άμεσα, γεγονός που επιφέρει ξαφνική και ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία ώστε να μετριασθεί ο αιφνιδιασμός του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη δαπάνη που συνεπάγεται η εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το υπουργείο είναι βεβαίως υποχρεωμένο να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επομένως ήταν θέμα χρόνου και κυρίως προσφυγών μέχρι να προκύψει το πρόβλημα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 98 του Συντάγματος, στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκει εκτός των άλλων η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις, η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων και τον έλεγχο των λογαριασμών και τέλος η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.

Οταν οι δικαστές μέχρι και το 2014 έκριναν τις περικοπές μισθών και συντάξεων συνταγματικά ορθές, είχαν φροντίσει προηγουμένως να διεκδικήσουν και να κερδίσουν μέσω αποφάσεων των ανώτατων δικαστικών οργάνων για λογαριασμό τους ότι οι περικοπές στις δικές τους αποδοχές και στις συντάξεις ήταν αντισυνταγματικές.

Τον Ιούνιο του 2014 είχε κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που αποκαθιστούσε τις αμοιβές των δικαστικών, των οποίων οι περικοπές κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές με δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» (24/6/2014) «Με κοινή απόφαση πέντε υπουργών επιστρέφονται και αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 μισθοί, παροχές και συντάξεις.

Η δαπάνη που προκαλείται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 69.560.000 ευρώ (49.400.000 για τους εν ενεργεία και 20.160.000 για τους συνταξιούχους) λόγω της αναπροσαρμογής (αύξησης) των μισθών, των παροχών και των συντάξεων. Επίσης θα υπάρξει εφάπαξ δαπάνη 99.760.000 από την αναδρομική καταβολή μισθών, παροχών και συντάξεων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε (τότε) κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι αναδρομικές από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αμέσως μετά την κατάθεση της επίμαχης αυτής τροπολογίας, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στη Βουλή η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι η αναπροσαρμογή των απολαβών για τους δικαστικούς λειτουργούς με εντολή του πρωθυπουργού δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τελικά κάποιους βουλευτές να προσφύγουν διεκδικώντας την εξομοίωση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε ότι οι προσφυγές επρόκειτο να εξεταστούν συνολικά, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Είναι αλήθεια ότι αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με σειρά νέων δικαστικών αποφάσεων για πολλές κατηγορίες κυρίως εργαζομένων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές και οι μειώσεις της μνημονικής περιόδου.

Από το 2015 και μετά κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου πλήθος περικοπών σε επικουρικές και κύριες συντάξεις ανεβάζοντας συνολικά το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε πολλά δισ. ευρώ.

«Αποφάσεις που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό, αυξάνουν σημαντικά το άνοιγμα της ψαλίδας των δισ. που οφείλει να καλύψει η χώρα [...] Κανείς, ωστόσο, δεν διανοείται να κατηγορήσει τους θεσμούς της Δικαιοσύνης για “αντιμνημονιακές ιδεοληψίες” ή για “παροχολογία” ή για “αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά που φλερτάρει με το κόμμα της δραχμής” («Εφ.Συν.» 19/6/2015 «Οι δικαστές (τώρα) σκίζουν τα μνημόνια!»).

Σήμερα, που δικαίως ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών για τις διεκδικούμενες αναδρομικές καταβολές βουλευτικών συντάξεων, με το υπουργείο να αναγκάζεται εκ του νόμου να ενσωματώσει τις δικαστικές αποφάσεις, θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι είναι οι βουλευτές που διεκδικούν τα ποσά, τι ψήφισαν οι ίδιοι στη διάρκεια των Μνημονίων και τέλος ποιοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους, στο ίδιο πνεύμα με τους δικαστικούς λειτουργούς, να διεκδικήσουν το «νόμιμο». Το ηθικό;
efsyn

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: