Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Αγκαλιάζει την ακροδεξιά και χάνει το κέντρο


Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τις κινήσεις του όλο και πιο σφικτά αγκαλιάζει την ακροδεξιά. Οι καταλήψεις σε σχολεία της Β. Ελλάδας για το «Μακεδονικό» είναι το...
πιο πρόσφατο παράδειγμα. Οι διεισδύσεις νεοναζί σε σχολεία καλύπτονται ουσιαστικά από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ όπως οι Βορίδης και Γεωργιάδης αλλά και από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Ο Μητσοτάκης σιωπά αλλά ουσιαστικά στηρίζει. Το γιατί οφείλεται στην άποψή του ότι θα αποκομίσει εκλογικά οφέλη από την συγκάλυψη της φασιστικής προπαγάνδας. Υιοθετώντας τα συνθήματα των καταλήψεων ότι «η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» ή ότι «η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική», συνθήματα που παραπέμπουν στην «Χρυσή Αυγή», η ηγεσία Μητσοτάκη πιστεύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις κινητοποιήσεις αυτού του τύπου, όπως έκανε και με την στήριξη των συλλαλητηρίων, και με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει την κυβέρνηση Τσίπρα. Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος για αυτήν την στήριξη. Η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι τα ακροδεξιά μορφώματα που ξεπηδούν από τα δεξιά της, απειλούν την συνοχή της αλλά και τα ποσοστά της. Ετσι δείχνει όλο και πιο πολύ ένα ακροδεξιό προφίλ για να μην έχει διαρροές ψήφων από τον χώρο αυτόν. Η μετακίνηση προς την ακροδεξιά για την ηγεσία Μητσοτάκη, είναι διαρκής. Και θα συνεχιστεί. Πρόκειται για μία μετακίνηση που ουσιαστικά συνιστά μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν συνυπολογίσουμε και το θατσερικό πρόσημο που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύει, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η ουσιαστική εγκατάλειψη του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» που αποτελούσε την ταυτότητα της ΝΔ επί Κ. Καραμανλή. Η ουσιώδης αυτή αλλαγή στον χαρακτήρα του κόμματος εκτός από τις τριβές και αντιστάσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της, αφήνει ένα τεράστιο κενό στον χώρο του πολιτικού κέντρου αλλά και της κεντροδεξιάς. Είναι αδύνατον στελέχη αλλά και ψηφοφόροι που πιστεύουν στο κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό προφίλ της παράταξης, να συνεχίσουν για πολύ να ακολουθούν τους Βορίδηδες και τους Αδώνηδες που δίνουν το ακροδεξιό στίγμα στο κόμμα με την κάλυψη του Μητσοτάκη. Οι απώλειες από τον κεντρώο χώρο είναι εκ των ουκ άνευ, με δεδομένο ότι η στροφή στην ακροδεξιά θα συνεχιστεί. Αυτή η εξέλιξη θα είναι η μία πλευρά του τιμήματος που θα πληρώσει η ηγεσία Μητσοτάκη. Τίμημα που θα είναι σημαντικό αφού και σε κοινωνικό επίπεδο αναμένονται απώλειες από στρώματα του μεσαίου χώρου που βλέπουν θετικά τις ελαφρύνσεις και την εισοδηματική βελτίωση τους που προωθεί η κυβέρνηση όπως στην φορολογία και το ασφαλιστικό. Η άλλη πλευρά του τιμήματος είναι η απώλεια των ερεισμάτων που παραδοσιακά είχε η ΝΔ στον ευρωπαικό και διεθνή χώρο. Για παράδειγμα η αντίδρασή της στην συμφωνία των Πρεσπών που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και θωρακίζει την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής από «μουσουλμανικά τόξα» και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, προξενεί την αποδοκιμασία των ευρωπαϊκών θεσμών ακόμα και συντηρητικών κύκλων.

Σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά μετατόπιση της ηγεσίας Μητσοτάκη και η κάλυψη που δίνει ακόμα και σε φασιστικά συνθήματα, πλήττει το ίδιο του το κόμμα αλλά την Δημοκρατία για την οποία τόσο πολύ κόπτεται.


Μάκης Κοψίδης
πηγή: kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: