Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ
Οι μνημονιακές πολιτικές επέφεραν ισχυρό πλήγμα στις υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, πέρα από το ότι περιορίστηκε η δυνατότητά τους να προσφέρουν στην κοινωνία. Το «πάγωμα» των...
προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων, είχε αποτέλεσμα την αφαίμαξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τη διόγκωση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Το φαινόμενο χιλιάδων εργαζομένων που, μολονότι πέτυχαν σε διαδικασίες ΑΣΕΠ, εργάζονταν με ανανεούμενες συμβάσεις, χωρίς ποτέ να κατοχυρώνουν πλήρη δικαιώματα, κράτησε αρκετά χρόνια, παρά τις ανά διαστήματα υποσχέσεις που λάμβαναν για εργασιακή αποκατάσταση από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Η αγωνία τους για το εάν θα διατηρούνταν στην εργασία τους ήταν μόνιμη. Ανασφάλεια όμως κυρίευε και τους μόνιμους συναδέλφους τους. Η συνεχής συρρίκνωση του προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες για την καθημερινότητα των πόλεων, αλλά και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, ενίσχυε την απειλή των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων.

Το σκηνικό τώρα αλλάζει. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια φαίνεται ότι θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει τη σημασία του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας προβεί σε απτές πρωτοβουλίες. Το σημαντικό είναι ότι όλες υλοποιούνται σε συνεργασία με τους αιρετούς.

Πρώτη φορά, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες καταγράφουν τις ανάγκες τους, στέλνουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτό ανταποκρίνεται. Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας στελεχώνονται με επαρκή προσωπικό, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, σε μεγέθη υπολογισμένα από τις ίδιες τις δημοτικές υπηρεσίες.

Τα κενά σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και στις δύο βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης συγκεντρώνονται και θα καλυφθούν με στοχευμένες προσλήψεις. Ενα σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα, που αφορά τη φροντίδα ηλικιωμένων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», γίνεται μόνιμος θεσμός και αίρεται ένα χρόνιο καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει με την ίδια προσήλωση στη στήριξη του εγγύτερου στον πολίτη θεσμού και αυτό το γνωρίζει. Η Αυτοδιοίκηση συνέβαλε αποτελεσματικά στο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στα χρόνια της κρίσης και μπορεί να ανταποκριθεί με τον ταχύτερο τρόπο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.


Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: