Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας πουτιν
Στη Μόσχα θα μεταβεί στις 7 Δεκεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μετβέντεφ. Η επίσημη...
επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσική Ομοσπονδία, που «κλείδωσε» για την ερχόμενη Παρασκευή, έρχεται να βάλει ξανά σε σταθερή πορεία την ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας έπειτα από τη μίνι κρίση που υπήρξε τον περασμένο Ιούλιο με αφορμή την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Η ατζέντα των επαφών και των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Ρωσία μαρτυρά ότι θα είναι μια επίσκεψη ουσίας και με ενδιαφέρον για όλα τα διμερή -και όχι μόνο- ζητήματα. Άλλωστε τον Αλέξη Τσιπρα θα συνοδεύσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Ι. Μπράχος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας

Η επίσκεψη στη Μόσχα συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας αποκτώντας έτσι και μια συμβολική αξία με την ανάδειξη των ισχυρών δεσμών φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επίσκεψης θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης. Πρόκειται μάλιστα να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Κατρούγκαλος θα συζητήσουν κατά τις επαφές τους για τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Τέλος, θα επισημανθεί το ζήτημα του Κυπριακού και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Θα προηγηθεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Σημειώνεται ότι από την 5η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στη Μόσχα ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος – Ρωσίας. Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον παρελθόντα Αύγουστο.


Πηγή avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: