Τις επιπτώσεις από την παθητική αντιμετώπιση και τους συνεχείς συμβιβασμούς των συνδικαλιστικών ηγεσιών στις συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ για τις απαιτήσεις των...
καναλαρχών βιώνει δύο χρόνια μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου ο κλάδος των ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Δύο εβδομάδες πριν στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του νέου δεκαμελους διοικητικού συμβουλίου στο νέο Ταμείο των ΜΜΕ έχουν βγει τα μαχαίρια από όλες τις πλευρές, ενώ η πρώην συμμαχία των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ και της ΝΔ σε ΕΣΗΕΑ – ΕΔΟΕΑΠ έχει σπάσει με εκκωφαντικό θόρυβο.
Ο Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, που συνεργάστηκε από το 2016 και μετά με τον Νίκο Καρούτζο, πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, και οι παρατάξεις τους αλληλοκατηγορούνται με σκληρές εκφράσεις για τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ταμείου στις απαιτήσεις του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η γνωμοδότηση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει κοινωνική ασφάλιση αλλά ή θα ενταχθεί στη γενική κυβέρνηση ή θα μετατραπεί σε Ταμείο «πολλαπλών εργοδοτών», δηλαδή υβριδικού τύπου επαγγελματικό Ταμείο. Η τελευταία απαίτηση του αρμόδιου υφυπουργού να ψηφίσει το ίδιο το ΔΣ του Ταμείου διάταξη με την οποία το 2% της εισφοράς θα κατευθύνεται μόνο για τις δαπάνες υγείας και όχι στην επικούρηση προκάλεσε σφοδρή διαμάχη, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να το αποδεχθεί.
Πρακτικά η υιοθέτηση αυτής της διάταξης σημαίνει ότι το Ταμείο των ΜΜΕ θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υγείας, οι παλιοί συνταξιούχοι θα παραμείνουν με μειωμένες επικουρικές συντάξεις, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στο κενό μιας και θα ισχύει η υποχρέωση ισοσκελισμένων δαπανών και εσόδων για την επικούρηση, η οποία θα έχει έσοδα μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων! Μετά την απόρριψη της νέας απαίτησης του υφυπουργού από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, το υπουργείο Εργασίας με έγγραφό του ζήτησε από το Ταμείο όλα τα στοιχεία των εσόδων από αγγελιόσημο και εισφορές και των δαπανών σύνταξης από το 2002 ως και το 2017.
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου