Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΔΝΤ αμφισβητεί το... ΔΝΤ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Αμφισβητώντας ανοικτά το ευρέως πλέον διαδεδομένο δόγμα για τα «ευεργετήματα» της λιτότητας, τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ συμβουλεύουν τώρα όσες χώρες «αντέχουν» το υψηλό χρέος και έχουν βεβαίως πρόσβαση στις αγορές με ανεκτά επιτόκια, να αποφύγουν περικοπές που εγκυμονούν κινδύνους.
Το Ταμείο ήδη έχει επιστήσει την προσοχή στις υπερβολικές περικοπές δαπανών ή τη μεγάλη αύξηση των φόρων όσο οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν έχουν ακόμα συνέλθει από την κρίση.
Οι οικονομολόγοι του Τζόναθαν Οστρι, Ατις Γκος και Ραφαέλ Εσπινόζα, προχωράνε αυτή την άποψη ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας στην έκθεση τους ότι οι χώρες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές καλό είναι να... μείνουν μακριά από την λιτότητα.
«Μια ριζική λύση για το υψηλό χρέος είναι να μην κάνει κανείς τίποτα» γράφουν στην έκθεση τους, που δεν δεσμεύει μεν το ΔΝΤ, αλλά χρησιμεύει στη διαμόρφωση της πολιτικής του.
«Το χρέος βλάπτει την ανάπτυξη...αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αποπληρωμή των χρεών κάνει καλό στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η περίπτωση όπου η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια: η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να απαιτεί περαιτέρω στρέβλωση της οικονομίας με αντίστοιχη επίπτωση στις επενδύσεις και την ανάπτυξης»
Αντίθετα οι χώρες μπορούν να περιμένουν να μειωθεί το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ μέσω υψηλότερης ανάπτυξης ή ενίσχυσης των εσόδων από τη φορολογία μακροπρόθεσμα.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν αναφέρουν συγκεκριμένες χώρες, αλλά επικαλούνται έναν πίνακα της Moody's Analytics του 2014, που τοποθετεί τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας, σταθερά στην «πράσινη ζώνη», δηλαδή ότι δεν υπάρχει βιασύνη να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα πρέπει να είναι προσεκτικές, ενώ η Πορτογαλία «αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους».
Τέλος σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία «σημαντικούς κινδύνους» αντιμετωπίζουν η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. «Όταν δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στα δημοσιονομικά... οι περιορισμοί της βιωσιμότητας του χρέους αφήνουν λίγες εναλλακτικές λύσεις» εκτιμούν οι τρεις οικονομολόγοι. «Κι αυτό φυσικά ισχύει για την Ελλάδα»»

Δεν υπάρχουν σχόλια: