Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν συζητήθηκαν οι προτάσεις μας στο Eurogroup – Αποδείχθηκε ότι δεν είναι σοβαρό φόρουμ

Βαρουφάκης: Δεν συζητήθηκαν οι προτάσεις μας στο Eurogroup – Αποδείχθηκε ότι δεν είναι σοβαρό φόρουμ - Media
Οι προτάσεις μας δε σχολιάστηκαν ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών, δε συζητήθηκαν στο Eurogroup αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Αναφορικά με την πρόταση ανταλλαγής χρέους μεταξύ ΕΚΤ και ΕΜΣ, δήλωσε πως ...θα αποτελέσει νέο δάνειο με νέους όρους και προϋποθέσεις, από το οποίο όμως το ελληνικό δημόσιο δε θα πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στην αποπληρωμή της ΕΚΤ. Επιπλέον τη χαρακτήρισε ως τη "μοναδική λογική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι", υπογραμμίζοντας πως ο λόγος που δεν συζητείται είναι καθαρά αποτέλεσμα "πολιτικής απόφασης".

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές στον επικεφαλής Οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ και στην ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, όπως άλλωστε προτείνει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ελέγχων κεφαλαίων υπογράμμισε πως είναι το ακριβώς αντίθετο από μια Νομισματική Ένωση και πως κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αποτυχία της ευρωζώνης.

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Οι προτάσεις Βαρουφάκη

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: