Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τί προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα»  και το δεύτερο για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από δημοσιονομικό ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται δημοψήφισμα για κρίςιμο εθνικό θέμα.
Το Σύνταγμα προβλέπει...
ότι η πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να γίνει από τουλάχιστον 120 βουλευτές και για να εγκριθεί από την Ολομέλεια απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 150 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός ήδη το έφερε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν από λίγο και αύριο θα κάνει το ίδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτών.

Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει ψηφίσει το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Συγκεκριμενα, το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: