Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

«Μουδιασμένη» η Κουμουνδούρου

Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές-εταίρους είναι άγνωστο το πώς θα γίνει δεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της συμπολίτευσης, που μετρά 149 μέλη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Μαντάς και Κορωνάκης) ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και...
ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Κομβικό θα πρέπει να θεωρείται το θέμα της διευθέτησης του χρέους, θέμα που έβαλε και νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ΚΟ του κόμματος που ηγείται.

Οι αντιδράσεις

Την άποψη ότι οι βουλευτές του κόμματος έχουν σημαντικό πολιτικό πρόβλημα με τη συμφωνία εξέφρασε ο Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας».

Σε συνέντευξή του στην Die Zeit, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Κώστας Λαπαβίτσας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήγματος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

«Αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη για μένα». «Αλλά δεν θα οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβιβαστεί. Οι δανειστές απαιτούν την πλήρη παράδοση», υπογράμμισε.

Μητρόπουλος: «Δεν περνάει η ελληνική πρόταση από τη Βουλή»

Η ελληνική πρόταση για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή, σημείωσε και ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες βράδυ στο «Star».

«Πιστεύω ότι στο τέλος αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αντικοινωνική.

Μιχελογιαννάκης: «Εγκλήματα τα μέτρα»

Εγκλήματα χαρακτήρισε κάποια από τα μέτρα της ελληνικής πρότασης ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης διαμηνύοντας μιλώντας το πρωί στον «ΑΝΤ1» πως δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Σχολιάζοντας τα μέτρα άφησε αιχμές για την αύξηση του ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στη θετική διάσωση κάποιων «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο, σε ένα άρθρο, ακολουθώντας τακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων τις οποίες το κόμμα του καταδίκαζε ως αντιπολίτευση.

Λεουτσάκος: «Μεγάλες οι επιφυλάξεις»

Στο ίδιο κλίμα των παραπάνω δηλώσεων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται και αυτή του Στάθη Λεουτσάκου.

«Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως εξετάζοντας μεμονωμένα τα μέτρα, είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης.

Τόνισε ότι διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα, όπως για το εάν θα περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γ. Ζερδελής: «Δεν ψηφίζω συμφωνία που πλήττει τους νησιώτες»

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα.

Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοιχτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς ωστόσο αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό»

«Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι», ανέφερε ο βουλευτής.

Το νέο πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά «φωτιά και λαύρα» για την πλειοψηφία της κοινωνίας, υποστηρίζει η ιστοσελίδα «Iskra.gr», η οποία αντηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Μήνυμα Φλαμπουράρη

Στον αντίποδα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ομοψυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή. Όπως είπε σε περίπτωση εμπλοκής «αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στον λαό», ενώ επισήμανε πως «δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Ο Τσίπρας δε θα γίνει νέος Παπαδήμος

Με τη σειρά του, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. 'Αρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: