Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την Ελλάδα»

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Ελλάδα θα έχει κηρύξει στάση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ στις αρχές Ιουλίου εάν δεν καταβάλει την οφειλόμενη δόση στις 30 Ιουνίου, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή πιθανότητα καθυστέρησης, δήλωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, θα έχει...
κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ την 1η Ιουλίου, αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Πραγματικά το ελπίζω» είπε η επικεφαλής του Ταμείου μετά από συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
«Δεν υπάρχει αυτή η περίοδος χάριτος ούτε η δίμηνη παράταση που βλέπω από εδώ και από εκεί». Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα, παρόλο που οι χαμηλοσυνταχιούχοι θα πρέπει να προστατευθούν.
«Ολοι το γνωρίζουν. Οι Ελληνικές το γνωρίζουν πολύ καλά. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα. Το θέμα δεν είναι να κοπούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά το πρόγραμμα της χρηματοδότησης των συντάξεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστο» τόνισε αναφερόμενη στο 16% του ΑΕΠ που διοχετεύεται στα συνταξιοδοτικά επιδόματα, κονδύλι που όπως είπε είναι «πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο σχεδόν παντού».   
Η Λαγκαρντ, αφού υποστήριξε ότι το Ταμείο συνεχίζει να μετέχει των διαπραγματεύσεων, υπερασπίστηκε ακόμα το το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας το «αξιόπιστο και ευέλικτο» που στηρίζεται από πολλές χώρες, οι οποίες μετέχουν του ΔΝΤ, αλλά και επενδυτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: