Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Όταν ο Σόιμπλε ζητούσε από τον Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα...

Εάν δεν ήταν παγίδα είναι απλώς το... σαδιστικό τρολάρισμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (και μαζί και οι επτά δορυφόροι του στο Eurogroup) έσπευσε να εκδώσει πολεμικό ανακοινωθέν δηλώνοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα είναι «μονομερής ενέργεια» και «βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις».
Μόλις...
πριν από ενάμιση μήνα όμως ήταν ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντάς το «χρήσιμο», ενώ ταυτόχρονα πληροφορούσε την Ελλάδα, τη Γερμανία και την υφήλιο ότι εκείνος είχε συμβουλεύσει και τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα το, αλήςτου μνήμης, φθινόπωρο του 2011.

«Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε τέλος μονομερώς στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας», δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σόιμπλε.

Στις 11 Μαΐου, ωστόσο, ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στην τότε συνεδρίαση του Eurogroup εξηγούσε τα... οφέλη ενός δημοψηφίσματος: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να το κάνει. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό», δήλωνε επί λέξει τότε.

Σε πλήρη ταύτιση και ο... συνήθης υπασπιστής του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε στην ίδια συνεδρίαση: «Αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν». Χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «θλιβερό γεγονός».

Για την ιστορία τις ίδιες εκείνες ημέρες του Μαΐου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη FAZ δήλωνε ότι θέση... υπέρ του δημοψηφίσματος είχε πάρει και το 2011: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος», είπε στη γερμανική εφημερίδα, για να τον διαψεύσει, πάντως, κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Πεταλωτής.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: