Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ενα Σαββατοκύριακο κόλαση

Ενα Σαββατοκύριακο κόλαση
Aπ’ όλα αναμένεται να έχει ο μπαξές των εταίρων και δανειστών το καυτό τριήμερο που θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου κορυφής της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα: τηλεφωνικές επαφές μεταξύ ηγετών, παρασκηνιακές ενέργειες για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί από φίλες χώρες με συστάσεις και εντολές, δηλώσεις αξιωματούχων, επωνύμων και μη, δημοσιεύματα περί επικείμενου Grexit, διαρροές σε ΜΜΕ, διάχυση τρομο-σεναρίων…


Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε και την εκτέλεση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνεργασία με τον Ολλανδό πρόεδρο της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ηδη, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ επικοινώνησε από το πρωί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες, στους οποίους περιλαμβάνεται ενδεχομένως και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οι τελευταίες εξελίξεις και η γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στη σύνοδο της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Λουξεμβούργιος, ήταν φυσικά ο σκοπός των πρωινών αυτών επαφών.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης θα συνέλθουν οι εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών για να προετοιμάσουν το έδαφος σε τεχνικό επίπεδο, παραδίδοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στους υπουργούς Οικονομικών για μια τελευταία προσπάθεια σύγκλισης απόψεων πριν αναλάβουν τα ηνία οι ηγέτες των 19. Τη νέα έκτακτη υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης, που θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιβεβαίωσαν ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν.

Πάντως, μετά το σφυροκόπημα της ελληνικής πλευράς και τις σκληρές δηλώσεις στις εργασίες της συνόδου του Λουξεμβούργου, τα πνεύματα κάπως ηρέμησαν και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα καταλήξει στην πολυπόθητη για όλους συμφωνία. Παράδειγμα, οι δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος, προσερχόμενος στο χθεσινό Ecofin, είπε πως έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος και ότι είναι ώρα «να γίνει σοβαρή και εμπιστευτική διεργασία», πάνω στην οποία θα βασιστεί η σύνοδος της Δευτέρας ώστε να επιτευχθεί μια «αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία».

Χαμήλωσε τον πήχη

Επίσης, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που προσπαθεί να δείξει -χωρίς επιτυχία- ότι η Γαλλία παίζει πρωταρχικό ρόλο στο ελληνικό ζήτημα, απηύθυνε χθες έκκληση προκειμένου «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την επίτευξη μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας». Φροντίζοντας βέβαια να προσθέσει ότι ο συμβιβασμός πρέπει να βασίζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Λετονός, όμως, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και γνωστός αυλικός της Α. Μέρκελ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαμήλωσε σκόπιμα τον πήχη ως προς την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο της Δευτέρας. Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αξιόπιστα μέτρα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία και τη δήλωση του Ρώσου αντιπροέδρου περί ενδεχόμενης οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει, αλλά διευκρίνισε ότι και άλλοι αρχηγοί κρατών-μελών έχουν επισκεφθεί τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: