Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ανοικτά όλα τα σενάρια στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

Από νωρίς πιάνουν δουλειά τα κλιμάκια της ελληνικής αντιπροσωπείας και των «θεσμών» προκειμένου να προετοιμάσουν το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Στις 7.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο ενώ στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τη μεταμεσονύχτια συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των «θεσμών» στη Βελγική πρωτεύουσα.
Πλέον...
, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξετάσει προσεκτικά όλα τα σενάρια ακόμα και αυτό της ρήξης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκτίμησε αρνητικά τη στάση Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, και πλέον στρέφεται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης για να αναστρέψει το κλίμα.

Ρελάνς της ελληνικής κυβέρνησης

Το βράδυ της Τετάρτης, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από τις προτάσεις της, αύξηση εισφορών στις συντάξεις.
Να θυμίσουμε πως η πρόταση της κυβέρνησης αφορούσε σε αύξηση της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης. Η απόσυρση της πρότασης δε συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα.
Η εξέλιξη έγινε ύστερα από επικοινωνία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η ημέρα στη Βελγική πρωτεύουσα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αφού τα ξημερώματα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές η αντιπρόταση του IMF. Ακολούθησε πολύωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των «θεσμών» χωρίς να βγει «λευκός καπνός». Το Eurogroup που ακολούθησε είχε τυπικό χαρακτήρα. «Ενημερώσαμε απλώς τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 14:00 ώρα Ελλάδος» δήλωσε ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είναι σημαντικό για το Βερολίνο να έχει το ΔΝΤ στο τραπέζι

Μένει «ακόμη μακρύς δρόμος» πριν η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς», δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επίσης για το ΔΝΤ», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, τη στιγμή που ο θεσμός αυτός επικρίνεται επειδή έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον γερμανό αξιωματούχο, είναι σημαντικό για το Βερολίνο να έχει το ΔΝΤ στο τραπέζι, τόσο την εμπειρογνωμοσύνη του όσο και το ρόλο του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και δεν μπορεί να φανταστεί την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Αθήνα που να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τους δανειστές

Την θέση ότι η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση την βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους, ανέπτυξε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης από την πλευρά του σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Στην εισήγησή του ο Τ. Κορωνάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας. Πρόσθεσε, ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την θέλησή για λύση αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Το live της χθεσινής ημέρας ΕΔΩ
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: