Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Μέρκελ - Γκάμπριελ: Συζητάμε μόνο μετά από «ναι»

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Άνγκελα Μέρκελ
Απολύτως αρνητικοί σε κάθε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκαν η καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου.


«Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο τα μεσάνυχτα»

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αύριο εκπνέει, ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει παράταση καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, την πρόταση των θεσμών μεγαλεπήβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική κυβέρνηση

Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε.

Άνγκελα Μέρκελ Δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα, απάντησε σε σχετική ερώτηση η Άνγκελα Μέρκελ | AP Photo/Michael Sohn
«Δεν προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής»

Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχουν αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα», είπε και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν κρίσεις με το ευρώ, το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

«Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι σημαίνει αυτό»

Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ελληνικού δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό», η κ. Μέρκελ είπε με νόημα:

«Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρουν και τις συνέπειες».

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνόδου κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του οργάνου αυτή τη στιγμή.

Γκάμπριελ: Με το «όχι» δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα πρόκειται σαφέστατα για απόφαση κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «για ιδεολογικούς λόγους ήθελε άλλη ευρωζώνη. Αν δεχόμασταν αυτές τις προδιαγραφές, το ευρώ θα έμπαινε σε κίνδυνο κι εμείς δεν το ρισκάρουμε».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η ελληνική κυβέρνηση για ιδεολογικούς λόγους ήθελε άλλη ευρωζώνη» | AP Photo/Markus Schreiber
Όπως είπε, υπήρχε κάθε διάθεση να υπάρξει υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η βασική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: