Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΠΑΣΟΚ: συνέδριο στη σκιά της διαπραγμάτευσης

Στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚΣτη σκιά των εξελίξεων που πυροδοτεί η υπέρ το δέον σκληρή στάση των εταίρων και η νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ξεκινά το μεσημέρι το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη, το οποίο θα είναι το τελευταίο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία και επίδοξους διαδόχους του, τουλάχιστον τρία στελέχη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Οι εργασίες ανοίγουν με αντεγκλήσεις ...
μεταξύ των βασικών αντιπάλων και σε έντονα φορτισμένο εσωκομματικό κλίμα, ενώ οι επιπτώσεις λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού στη χώρα και της σημαντικής σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ήδη υποχρέωσαν τους διοργανωτές σε τροποποίηση των αρχικών σχεδιασμών, με μετάθεση της εναρκτήριας ομιλίας του απερχόμενου προέδρου για αύριο στις 12 το μεσημέρι.
Κεντρικό διακύβευμα του συνεδρίου, των περίπου 2.000 συνέδρων, θα αποτελέσει η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, με την πλειοψηφία των στελεχών να συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση της μετεξέλιξης του κόμματος και της διεύρυνσης μέσω διαλόγου και συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Υπέρ της δημιουργίας μιας Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του «καταλύτη» τάχθηκε χθες η Φώφη Γεννηματά σε ομιλία στην «Αίγλη» του Ζαππείου για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Η κ. Γεννηματά έκανε εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος, απέρριψε τη διαγραφή του πολιτικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε «καθαρές λύσεις», στέλνοντας μήνυμα σε εκείνη την πτέρυγα που προκρίνει το σενάριο της «μεταβατικής» ηγεσίας. Ερωτηθείσα δε (ρ/σ Παραπολιτικά FM) για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο μελλοντικής συμπόρευσης με τους αποχωρήσαντες «παπανδρεϊκούς» στο όνομα της ενότητας και ενός «γενικού προσκλητηρίου στη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Στον αντίποδα, στελέχη που προέρχονται από τις πολιτικές κινήσεις που στήριξαν το εγχείρημα της Ελιάς, κομματικοί παράγοντες με εκσυγχρονιστικό παρελθόν και ορισμένοι πρώην υπουργοί θα προτείνουν την αυτοδιάλυση του Κινήματος και τη λήψη απόφασης που θα οδηγήσει σε ιδρυτικό συνέδριο –εντός του 2015– για τη δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς από μηδενική βάση. Εισηγούνται επιπλέον την ανάδειξη προσωρινών οργάνων από το συνέδριο και ουσιαστικά τη ματαίωση της εκλογής αρχηγού από τη βάση του κόμματος στις 14 Ιουνίου. Τη θέση αυτή έχουν διατυπώσει μεταξύ άλλων οι Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Καρτάλης, Νάσος Αλευράς, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σε παρόμοιο πνεύμα κινείται η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ με σεβασμό στο όνομα και τα σύμβολα θα ζητήσει ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας Ανδρέας Λοβέρδος, προτείνοντας παράλληλα τη θεσμοθέτηση αντιπροέδρου και την εκλογή γραμματέα από το συνέδριο. Με βάση το τρίπτυχο «νέο κόμμα - νέα σχέση - νέα εμπιστοσύνη» θα τοποθετηθεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μικρή πιθανότητα να είναι υποψήφιος άφησε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη, η έναρξη αναμένεται από τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη (δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, όμως από τη στάση του θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι συσχετισμοί δυνάμεων) και η συνέχεια θα δοθεί με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: