Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-εταίρων, με στόχο της Αθήνας να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας.


Σε καλό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ενώ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο
«Πολή καλή» χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζήτησε πολιτική λύση από τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει σύγκλιση σε όλο και περισσότερα σημεία επί της συμφωνίας.

Στη διάρκεια της 35λεπτης τηλεδιάσκεψης, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία, ενώ πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι είναι έτοιμα ήδη τρία προσχέδια συμφωνίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών.

Bloomberg: Κείμενο συμφωνίας θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα οι πιστωτές
Στα ανοιχτά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ωστόσο σε όλα φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση.

Συμφωνία εντός της εβδομάδας και εκταμίευση της δόσης βλέπει ο Έτινγκερ
Αυξάνει την πίεση στην Αθήνα και η Bundesbank, «μικρός ο κίνδυνος διάχυσης»
Στο άρθρο της Die Welt σημειώνεται ακόμη ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε ζητήσει πριν από λίγες ημέρες από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εργαστεί «πολύ εντατικά» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ευρώ».

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, θύελλα προκάλεσε στην κυβέρνηση η επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ, και φαίνεται πως στο Μαξίμου προσανατολίζονται σε επαναθεώρηση της απόφασης.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων είχαν συνάντηση το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: