Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τριμερής και θεσμοί «αποφασίζουν» για την Ελλάδα

Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Αλέξης ΤσίπραςΜε τη συμμετοχή των Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε «να ενταθούν οι επαφές» και να «παραμείνουν όλοι σε επαφή». Αναλυτές ερμηνεύοντας αυτές τις δηλώσεις, ως αποτυχία των επικεφαλής των θεσμών και των ηγετών να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη κοινή πρόταση για την Ελλάδα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, η «πενταμερής» σκόπευε να... παρουσιάσει στην κυβέρνηση Τσίπρα μια πρόταση-τελεσίγραφο («take it or leave it») προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αποφεύγοντας την χρεοκοπία, μέσα σε τεταμένο κλίμα, λόγω και του άρθρου του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα Le Monde.
Από την άλλη πλευρά η γερμανική Die Welt έγραψε ότι ο Τσίπρας ήταν δεκτικός σε ένα συμβιβασμό στο συνταξιοδοτικό με μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η ενιαία ψηφιακή αγορά

Νωρίτερα οι δυο ηγέτες και ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού». Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών. Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ. Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: