Χθες κυκλοφόρησαν οι δύο προτάσεις, της Ελλάδας και των δανειστών. Ταυτόχρονα η Αθήνα διεμήνυσε στο ΔΝΤ ότι δεν θα καταβάλει τη δόση. Το ΔΝΤ μετέφερε την καταβολή για αργότερα διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι θα κατέρρεε το σύμπαν.
Η...
γενική φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης είναι η μεταφορά των βαρών από τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Η πρόταση είναι προϊόν συμβιβασμών και περιέχει προβλέψεις με τις οποίες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν αισθάνονται άνετα. Πρέπει να επιχειρηθεί η βελτίωσή τους ή να υπάρξουν αντισταθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση κινείται, έστω οριακά, στην κατεύθυνση να αποφευχθεί η περαιτέρω ύφεση και να κατανέμονται δικαιότερα τα βάρη.
Αντιθέτως, το κείμενο που δημοσιοποίησαν οι δανειστές είναι κείμενο ρήξης. Περιλαμβάνει -και δεν είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνονται- αξιώσεις τις οποίες καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί. Δεν αποτελεί καν κείμενο για τις ανάγκες τις διαπραγμάτευσης. Αυτά που λέει η ελληνική πλευρά και αυτά που λένε οι δανειστές δεν μπορούν να προστεθούν και να διαιρεθούν διά του δύο ούτε να υπάρξει συνάντηση στα μισά του δρόμου. Αν σταθεί μάλιστα κάποιος στις προβλέψεις τους, είναι σαφές ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, περαιτέρω εξαθλίωση του λαού και παγίδευση της Ελλάδας σε μια διηνεκή αποικιακή κατάσταση.
Σήμερα στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να τοποθετηθούν, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά επί του συγκεκριμένου. Οι κ. Σαμαράς και Θεοδωράκης θα πρέπει να απαντήσουν αν θα ψήφιζαν 10 μονάδες αύξηση στη ΔΕΗ ή την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Θετική εξέλιξη θα ήταν αν η αντιπολίτευση αποφάσιζε να συστρατευθεί στην ελληνική πρόταση, με τελικό στόχο, μάλιστα, τη βελτίωσή της και την επιβολή της στους δανειστές.
- See more at: http://left.gr/news/me-anoihta-hartia#sthash.DiH6Fe7k.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου