Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τα παρασκήνια της (μη) εκλογής προέδρου - Επεισόδιο με χρυσαυγίτες βουλευτές (Photos)


Με ύβρεις και απόπειρα προπηλακισμού πέφτει η αυλαία αυτής της Βουλής αφού μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας και τα θριαμβευτικά χειροκροτήματα των όρθιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής άρχισε να χειρονομεί και να φωνάζει υβριστικά συνθήματα κατά του... Αντώνη Σαμαρά.



Με σφιγμένες τις γροθιές και τον αντίχειρα προς τα κάτω χειρονομούσαν ότι έπεσε η κυβέρνηση ενώ σε κάποια φάση οι πιο έξαλλοι Μίχος, Παναγιώταρος και Λαγός επεχείρησαν να κινηθούν απειλητικά εναντίον του Νίκου Δένδια αλλά τους σταμάτησε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε αυστηρό ύφος τους είπε να κάνουν πίσω. Ανάμεσα στις κραυγές ακούστηκε και η φράση «είσαι πιγκουίνος»...





Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη αποχωρήσει από την και μάλλον αιφνιδιάστηκε από τα αντιτιθέμενα πυρά αφού από την μια πλευρά, εξ αριστερών του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν επί τρία και πλέον λεπτά ενώ από την άλλη πλευρά, από τα δεξιά του, η Χρυσή Αυγή τον έβριζε.

Μετά από αυτά μπήκαν 2-3 αστυνομικοί της ασφάλειας προκειμένου να οδηγήσουν του προφυλακισμένους βουλευτές της ΧΑ εκτός ολομέλειας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος άρχισε να ωρύεται στον επικεφαλής ότι «βάλε μας χειροπέδες μέσα στην ολομέλεια, είναι ντροπή αυτό που κάνετε». Εκείνη την στιγμή οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν προς τα κοινοβουλευτικά έδρανα «σε λίγο θα φοράτε εσείς χειροπέδες» και ότι «δεν ξέρετε με ποιους τα έχετε βάλει».



Ο μόνος που έδειχνε στον κόσμο του ήταν ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος άναψε το τσιμπούκι του μέσα στην ολομέλεια λαο χαιρετούσε τους θαυμαστές του στα θεωρεία τα οποία γέμισαν ασφυκτικά.



Επεισόδια πήγε να δημιουργηθεί και όταν η Μαρία Μπόλαρη του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που αποχωρούσαν σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ από την κεντρική έξοδο φώναζε «τι τους κοιτάτε» εννοώντας τους χρυσαυγίτες, «δικά σας παιδιά είναι». Σε αυστηρό ύφος της απάντησαν οι Ιορδάνης Τζαμτζής και Φωτεινή Πιπιλή. Με την παρέμβαση του ψύχραιμου Νίκου Βούτση έληξε το επεισόδιο.

Νωρίτερα, ο Απόστολος Κακλαμάνης μέσα στην οχλοβοή επιχείρησε να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο για την εικόνα χάβρας της ολομέλειας αλλά δεν ακούστηκε.

Η μόνη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς άφησε τα συναισθήματα του ελεύθερα ήταν στο «παρών» του Βύρωνα Πολύδωρα όπου μια έκφραση απογοήτευσης σχηματίστηκε στο πρόσωπο του.

Κατά τα λοιπά η ψηφοφορία κύλησε ομαλά χωρίς απόντες με τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να επιμένουν να φωνάζουν «παρούσα» δίνοντας θηλυκή υπόσταση στο ουδέτερο «παρών» που αποτελεί δήλωση ψήφου.

Από τις 11 και 20 άρχισαν να γεμίζουν τα κοινοβουλευτικά έδρανα με την περιζήτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα να εισπράττει αγκαλιές και φιλιά για την ονομαστική της εορτή, μάλιστα όταν η Δέσποινα Χαραλαμπίδου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επιχείρησε να την βρει χωρίς αποτέλεσμα της απάντησε δυνατά ότι είχε πάνω από 750 τηλέφωνα και μηνύματα ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ολιγόλεπτη συνομιλία στην είσοδο της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία είχαν ο Γ. Παπανδρέου με την Αντζελα Γκερέκου η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και δεν θα τον ακολουθήσει στο νέου του εγχείρημα. Αργότερα η Αντζελα Γκερέκου είχε μια συζήτηση σε έντονο ύφος με τον Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στο νέο κόμμα.

Έμμεση αναφορά στη συνέντευξη του Αν. Σαμαρά έκαναν ο Γιάννης  Δημαράς και ο Τέρενς Κουίκ. Ο πρώτος όταν ψήφισε δήλωσε «παρών με ονοματεπώνυμο» ενώ ο Κουίκ δήλωσε «παρών με όνομα και επίθετο». Και οι δυο ειρωνεύτηκαν έτσι  την αναφορά Σαμαρά ότι «η ψήφος των βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία θα έχει ονοματεπώνυμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: