Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η πρώτη ψηφοφορία «έδειξε» εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Σε πολιτικό αδιέξοδο ο πρωθυπουργός μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίαςΗ χθεσινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας «άνοιξε» ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο αφού οι 160 θετικές ψήφοι που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα πόρρω απέχουν από την εκλογή του από την παρούσα Βουλή.

Άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δεύτερη ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα οδηγήσει στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.
Το διάστημα των πέντε ημερών που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες αναμένεται να διεργασίες, μετά και το χαμηλό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που αντανακλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.
«Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα», δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Την ίδια ώρα τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν ο πρωθυπουργός να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα και θα δημιουργήσουν συνθήκες ικανές να διαμορφώσουν προεδρική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που τόνισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου, κατά τι» και ζήτησε δημοσίως από Σαμαρά και Βενιζέλο να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες λέγοντας ότι «έχουν δυνατότητες».
Παραινέσεις είχαν διατυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνον από την πρώην υπουργό αλλά και από άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε χθες για ανοίγματα), όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Στην ατζέντα κυριαρχούν το θέμα των επενδύσεων στην Ε.Ε. και η κρίση στην Ουκρανία με την επιδείνωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Μετά τη συμφωνία της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου, δεν αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: