Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές έδειξε και η δεύτερη ψηφοφορία

Εκλογές έδειξε και η δεύτερη ψηφοφορία
Κάτω από τον πήχυ των 170 βουλευτών που έβαζε ανεπισήμως το μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα να συγκεντρώνει 168 θετικές ψήφους, μεταξύ των οποίων και των ανεξάρτητων πλέον Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.
Εκτός από τις ...ψήφους των δύο πρώην χρυσαυγιτών, η διαφορά των οκτώ ψήφων σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία έγκειται και στην αλλαγή στάσης των ανεξάρτητων Βασίλη Οικονόμου, Μίκας Ιατρίδη, Κώστα Γιοβανόπουλου, Γιώργου Κασαπίδη, Παναγιώτη Μελά και Γιάννη Κουράκου.
«Παρών», όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και η βουλευτής Νίκη Φούντα, η οποία με επιστολή της νωρίτερα προς τον πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ.
Μοναδική απούσα από την ψηφοφορία, για λόγους υγείας, ήταν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Εμμένει στην καταστροφολογία ο πρωθυπουργός
Η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει αν η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του επανέφερε την άκρατη κινδυνολογία και καταστροφολογία, κάνοντας λόγο για «εθνικό κίνδυνο» και «εθνική περιπέτεια» σε περίπτωση που δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία και κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναλογισθούν την ευθύνη τους και να μη βάλουν τη χώρα σε εθνική περιπέτεια.
«Ενώπιος ενωπίω με την αγωνία του ελληνικού λαού θα βρεθεί κάθε βουλευτής στην τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως «εκεί (σ.σ. στην τρίτη ψηφοφορία) δεν θα υπάρχει "παρών", αλλά θα είναι μία ψήφος με ονοματεπώνυμο».
Στο ίδιο κλίμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, χρησιμοποίησε εκ νέου τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε μια προσπάθεια να προσφέρει άλλοθι σε πιθανούς «πρόθυμους» βουλευτές.
Τσίπρας: «Με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα»
Τη βεβαιότητα ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας.
«Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας, που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας έξω από τη Βουλή και συμπλήρωσε πως «με την καινούρια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα».
«Με Δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: