Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Εκλογές στο τέλος του 2015

Σαμαράς: Ψηφίστε Πρόεδρο για να αποφύγουμε πολιτικές περιπέτειες
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά ορίζει χρονοδιάγραμμα εκλογών και δέχεται να μην εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να διατηρήσει τον πρωθυπουργικό του θώκο, λέγοντας πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν στο τέλος του 2015.
Στο διάγγελμα στο οποίο προχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσίασε ένα... «εθνικό σχέδιο συναίνεσης» με τρία βασικά σημεία: την προεδρική εκλογή, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης -και το κλείσιμο της συμφωνίας- με την τρόικα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα
Γι' αυτό το «ρεαλιστικό σχέδιο», απηύθυνε κάλεσμα κυρίως σε ανεξάρτητους βουλευτές, όμως έκανε άνοιγμα και σε άλλους. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως θα διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα και θα προχωρήσει με ανασχηματισμό:
«Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια. Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους».
Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός με αναφορά του στις καταγγελίες  των ΑΝ.ΕΛΛ. για την απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη, κατηγορώντας των Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του στην υπόθεση:
«Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος».
Πριν από το διάγγελμα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: