Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Στερεύει η δεξαμενή του «ναι»

 Δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Πέντε μέρες διορία έχει η κυβέρνηση για να ανατρέψει τις προβλέψεις για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, αφού το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ενισχυμένο σε σχέση με την πρώτη, αλλά και πάλι κατώτερο για την απαραίτητη πλειοψηφία στην τελευταία αναμέτρηση της ερχόμενης Δευτέρας.
Οκτώ βουλευτές επί πλέον των 160 που είχαν τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα στη διαδικασία της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκαν χθες να υποστηρίζουν την κυβερνητική πρόταση, αθροίζοντας το σύνολο σε 168 ψήφους.
Ωστόσο, η απόσταση μέχρι τους 180 που απαιτούνται βάσει του Συντάγματος για την προεδρική εκλογή είναι μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι... «αίσιο τέλος» για τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης θα προκύψει είτε από πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων είτε μέσα από «ανίερες» έως «αποκρουστικές» συμμαχίες της τελευταίας στιγμής.
Από τους 299 βουλευτές που παραβρέθηκαν στη χθεσινή διαδικασία, οι 131 ψήφισαν «παρών» - έναντι των 135 της πρώτης ψηφοφορίας. Απουσίαζε για λόγους υγείας η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά, η οποία με επιστολή της ενημέρωσε το Σώμα για το «παρών» της τοποθέτησής της.

Οι οκτώ ψήφοι που καταγράφηκαν είχαν προαναγγελθεί καθώς προέρχονταν από την περιοχή των ανεξάρτητων βουλευτών (24 συνολικά). Πρόκειται για τον Κώστα Γιοβανόπουλο (ο οποίος προχθές το βράδυ στην Ολομέλεια δεν ξεκαθάρισε μεν, αλλά τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της «εθνικής συνεννόησης»), τον Γιάννη Κουράκο, τον Γιώργο Κασαπίδη, τον Παναγιώτη Μελά, που δημοσιοποίησε την αλλαγή της στάσης του αμέσως μετά το «παρών» του στην πρώτη ψηφοφορία(!), τον Βασίλη Οικονόμου και τη Μίκα Ιατρίδη.
Οι δύο τελευταίοι εντάσσονται στην κατηγορία των βουλευτών που, όπως στόχευε το Μαξίμου, θα «απελευθερώνονταν» από το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα τάχθηκαν, τέλος, και τα δύο πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία την πρόταση της κυβέρνησης στήριξαν ο Σπύρος Λυκούδης, η Κατερίνα Μάρκου, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Γιώργος Νταβρής και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Δεδομένου ότι οι Θόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Καπερνάρος, Βύρων Πολύδωρας και Μίμης Ανδρουλάκης εμφανίστηκαν αμετακίνητοι από την αρχική, αρνητική τους θέση, η «πηγή» των ανεξάρτητων μοιάζει να στερεύει, αν και οι εκτιμήσεις χθες στα πέριξ της Ολομέλειας έδειχναν τις πλευρές στις οποίες θα επικεντρωθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες ελπίζοντας στην τελική –και καθοριστική– μεταστροφή τους.
Τα ονόματα των Β. Πολύδωρα και Β. Καπερνάρου αναφέρονταν πρώτα στις σχετικές συζητήσεις, με εκείνα των Μπόλαρη και Ανδρουλάκη να ακολουθούν – έστω και με μικρότερες πιθανότητες.
Οι «δυσφορίες»
Βέβαιο επίσης θεωρείται πως λόγω της προοπτικής για συστράτευση Τσίπρα – Κουβέλη, που ενεργοποίησε εκ νέου τις φυγόκεντρες διαθέσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, η στόχευση των κυβερνητικών θα στραφεί στα στελέχη της που εμφανίζονται να «δυσφορούν».
Η αρχή έγινε με τη Νίκη Φούντα, που επέλεξε χθες να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή της, ενώ εικάζεται πως θα υπάρξει και συνέχεια με επικείμενη «αποσύνδεση» του Θωμά Ψύρρα (αμφότεροι στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «παρών»).
Ο χώρος των ΑΝ.ΕΛΛ., που «χειμάζεται» πλέον από τις επιπτώσεις του σίριαλ Χαϊκάλη, προσφέρεται εξίσου για τη στόχευση της λογικά αδύνατης, αλλά όχι απίθανης, διασφάλισης των 12 βουλευτών που θα αποφέρουν το απαραίτητο άθροισμα των 180. Το τρίτο σενάριο που ακούστηκε στους διαδρόμους της Βουλής ότι ενδέχεται να εκτυλιχθεί τα επόμενα 24ωρα θα αποσκοπεί στην αποψιλωμένη μεν, αλλά παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Να αναδιπλωθεί δηλαδή ένα από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής (έμπειροι κοινοβουλευτικοί ανέφεραν ως παράδειγμα τον Χρ. Παππά) και να ψηφίσει τον Στ. Δήμα, προκαλώντας έτσι την «καραμπόλα» που θα προσμετρήσει στην προεδρική εκλογή. Εκδοχή που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως «τεχνητή αναπνοή» για τον βίο της συγκυβέρνησης, αλλά θα προσθέσει ανεξίτηλη κηλίδα τόσο σε Σαμαρά – Βενιζέλο όσο και στο πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: