Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Πεθανε ο Σεραφείμ Φυντανίδης

ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πέθανε στις 9 το βράδυ των Χριστουγέννων από καρδιολογικά προβλήματα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε ηλικία 77 ετών,  ο δημοσιογράφος Σεραφείμ ΦυντανίδηςΟ Σεραφείμ Φυντανίδης είχε γεννηθεί στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην...
εφημερίδα “Έθνος” ως συντάκτης την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη ¨Απογευματινή” στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της  “Ελευθεροτυπίας”.
Τις συνθήκες απομάκρυνσης του από την “Ελευθεροτυπία” περιέγραψε στο βιβλίο του “31 αξέχαστα χρόνια” (Πατάκης)  το οποίο κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα. Ο ιστορικός διευθυντής της “Ελευθεροτυπίας” αναφερόταν στο ρόλο που έπαιξε η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου, η οποία είχε πάρει τη θέση του πατέρας της, μετά το θάνατο του, αλλά και στον ξάδερφο του Κίτσου, το Θανάση Τεγόπουλο. Το απόσπασμα δημοσιεύεται στην 317η σελίδα και έχει ως εξής:
“Ένα βράδυ η Μάνια, μόλις έκλεισα την πρώτη σελίδα, με σταμάτησε όρθια στο διάδρομο του δεύτερου ορόφου. Ούτε καν στο γραφείο μου, ή στο γραφείο της. Δίπλα της ο Θανάσης Τεγόπουλος. <<Ξέρετε>>, μου είπε. <<Παίρνεται πολύ μεγάλο μισθό. Θα ήθελα να τον περιορίσουμε Κάτω από το μισό, αλλά να μην δουλεύετε και πολύ>>. Καθώς τα έλεγε αυτά, ο Θανάσης Τεγόπουλος ανθυπομειδιούσε δίπλα της. Της είπα: <<Για τα λεφτά να το συζητήσουμε. Αλλά το να μην δουλεύω πολύ, δεν το δέχομαι. Εδώ και τριανταένα χρόνια δουλεύω μερά-νύχτα. Καταλαβαίνω, όμως, ότι αυτό σημαίνει κάτι άλλο: Να φύγω τελείως, όπως τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν ορισμένοι εδώ μέσα που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Κάτι ξέρει και ο κ. Θανάσης… >>. <<Αυτό είναι άλλο θέμα>> ψέλλισε εκείνος. Αλλά δεν είχα καμία αμφιβολία. Είχα τελειώσει. (…) Όπως προσελήφθην όρθιος πριν από τριανταένα χρόνια, έφυγα επίσης όρθιος”.
typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: