Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διάγγελμα για να πείσει τα «παρών» της αυριανής ψηφοφορίας

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις «καθαρές λύσεις» και ρίχνει δολώματα για συναίνεση
Στη μέθοδο της πολιτικής συνεννόησης, σε συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέφυγε ο Αντώνης Σαμαράς βλέποντας ότι η τρίτη ψηφοφορία (29 Δεκεμβρίου) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποβεί άκαρπη και η χώρα, ούτως ή άλλως, θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Με ...νέο διάγγελμα το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή επί της αρχής την πρόταση για μια συμφωνία «εθνικής υποχρέωσης», όπως την αποκαλεί και όχι «ειδικού σκοπού», με τους εξής όρους:
  1. Εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
  2. Μετά την προεδρική εκλογή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος.
  3. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.
  4. Διαμόρφωση του πλαισίου της συνταγματικής αναθεώρησης.
  5. Χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μέσα στον επόμενο χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό απευθύνεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία αλλά ψάχνουν φόρμουλα πολιτικής συνεννόησης προκειμένου να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Αν και οι πρώτες αντιδράσεις από τους ανεξάρτητους έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες στο κυβερνητικό σχήμα για την άθροιση 170 βουλευτών στη δεύτερη ψηφοφορία, η συναίνεση που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει καμία τύψη μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ζητάει συναίνεση, ο πρωθυπουργός δεν απευθύνεται καν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιθέτως επιχειρεί και πάλι να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: