Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Aγωνία για 3 (συν άλλους τρεις)


Συνήθως τα non paper που στέλνονται στους δημοσιογράφους από τα κόμματα έχουν στόχο να εξηγήσουν την πολιτική τους. Δεν περιέχουν αποκλειστικές πληροφορίες και ως ανεπίσημα δεν έχουν στόχο να αναδημοσιευθούν : εξ ου και το «non paper». Kαι μόνο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ένα non paper για να μεταδώσει την είδηση, ότι ο Ε. Βενιζέλος προσέφερε τα πάντα-εκτός από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- στον Γ. Παπανδρέου για να μην κάνει κόμμα, δείχνει την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη για...
τις κινήσεις Παπανδρέου.


Μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να απορρίπτει την πρόταση Βενιζέλου-να διαλέξει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε όποια άλλη θέση επιθυμεί- και ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ίδρυση της κίνησης του την Δευτέρα, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου δεν παίρνει υπόψιν του τις δηλώσεις και πιέσεις στελεχών που διαφωνούν με τα σχέδια του, καθώς στηρίζεται σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι έχει πιθανότητες να περάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στην νέα Βουλή. Σε σχετική ερώτηση, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, το 2,3% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι «σίγουρα θα ψηφίσει» το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου και το 3,1% ότι «μάλλον θα το ψηφίσει», ποσοστά που αν επαληθευθούν θα φέρουν πιθανότατα το νέο κόμμα πιο ψηλά από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη του κ. Βενιζέλου.
Αγωνία επικρατεί και μεταξύ των συνεργατών του κ. Δήμα, μετά τις δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες και τις ισχνές πιθανότητες να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για την εκλογή του. Ο κ. Δήμας πέρασε όλο το τριήμερο τηλεφωνώντας σε ανεξάρτητους και μη βουλευτές, που θεωρεί ότι μπορεί να μεταπείσει. Στις συνομιλίες με βουλευτές της κεντροαριστεράς, επικαλείται και την δήλωσή του, ότι δεν θα δεχόταν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Το τρίγωνο της ..αγωνίας, συμπληρώνει ο Α. Σαμαράς, καθώς αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ηττηθεί από το "ατύχημα της ιστορίας που δεν πρόκειται να συμβεί» όπως αποκαλούσε πρόσφατα τον Α. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ζυγίζει ακόμη το ακριβές περιεχόμενο του διαγγέλματος του, το οποίο πάντως θα κινηθεί σε ..κινδυνολογικό επίπεδο. «Το βασικό επιχείρημα που προτάσσεται και από οικονομικούς παράγοντες, στα δείπνα και γεύματα που έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της μεγάλης δεσποτικής εορτής», έγραφε site προσκείμενο στην ΝΔ, «είναι το άμεσο χρηματοδοτικό κενό που θα περιέλθει η χώρα ως συνέπεια μιας πιθανής πολιτικής κρίσης εξαιτίας της μη εκλογής προέδρου και πιθανών επάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων».
Όπως έχει ήδη αναλυθεί,  στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν ελάχιστες ελπίδες ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους 180 ψήφους. Πιστεύουν όμως ότι όσο πλησιάσουν τον μαγικό αριθμό, τόσο θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία η κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα σε περιπέτεια, για λίγους ψήφους.
Και για αυτό τον λόγο, η ψηφοφορία της Δευτέρας αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο τεστ και για τους 3 αρχηγούς της αντιπολίτευσης, παρ΄ότι δηλώνουν βέβαιοι ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν θα επιτευχθεί. Οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης θέλουν να αποφύγουν κι άλλες απώλειες από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες που συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ ο Α. Τσίπρας περιμένει την επιβεβαίωση της στρατηγικής που χάραξε τους προηγούμενους μήνες, συνδέοντας την προεδρική εκλογή με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο μόνος που δεν δείχνει να ανησυχεί καθόλου είναι ο κ. Κουτσούμπας, που επανέλαβε χθες ότι μοιάζει με «πρωταπριλιάτικο αστείο, παραμονές Πρωτοχρονιάς», το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής από το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Πράγματι τα πράγματα δεν θυμίζουν πρωταπριλιά αλλά μάλλον μέρες του 1952, όταν το ΚΚΕ έριχνε το διαβόητο «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: