Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ


Με την υπόθεση Χαϊκάλη-Αποστολόπουλου να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην κυβέρνηση, αρχίζει σήμερα στις 12:00 η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Κατά τη σημερινή διαδικασία απαιτούνται -όπως και στην πρώτη ψηφοφορία- 200 θετικές ψήφοι για τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία- αρκούν 180 ψήφοι.
Όπως φαίνεται, η σημερινή ψηφοφορία θα έχει τυπικό χαρακτήρα αφού και οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν συμβιβαστεί με την πορεία προς τις κάλπες, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν αρχίσει ήδη προεκλογικό αγώνα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά του Μαξίμου εξέλιπε η διάθεση για προβλέψεις στη δεύτερη ψηφοφορία, καθώς το άνοιγμα Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και ...τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έφερε, όπως άλλωστε αναμενόταν, θεαματικά αποτελέσματα.
Αντίθετα, στο Μαξίμου συζητήθηκε το σκέλος της τεχνικής προετοιμασίας των εκλογών, οι οποίες ενδεχομένως λόγω των εκλογικών καταλόγων να προκηρυχθούν για την 1η Φεβρουαρίου, ενώ στη Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Στο πολιτικό πεδίο, τώρα, τα σενάρια για νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού εστιάζονται στη διαχείριση του αρνητικού αποτελέσματος και της σημερινής ψηφοφορίας, κυρίως όμως στη διαμόρφωση των προεκλογικών διλημμάτων που θα θέσει η Ν.Δ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνη λύση οι εκλογές»
Η φράση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «μια πράξη πριν από το τέλος της κυβέρνησης» τη σημερινή  ψηφοφορία, αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός «έπαιξε τα ρέστα του» στο κυριακάτικο διάγγελμά του, το οποίο όμως δεν φαίνεται ικανό, παρά τις ευθείες προσκλήσεις προς πιθανούς «υπουργοποιήσιμους», να δώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών.
Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη δύο φόβων, τους οποίους δεν κατάφερε να αποκρύψει μέχρι σήμερα. Ο πρώτος, εκείνος των εκλογών και της προσωπικής του τύχης την επαύριο της κάλπης, και ο δεύτερος, εκείνος της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία θα τον οδηγούσε σε έξοδο στιλ Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Εξ αυτών τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη λύση εκτός αυτής της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και ότι πλέον έχει συμβιβαστεί με την επικείμενη ήττα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: