Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Δεν πάει πουθενά, στη Ν.Δ. θα μείνει

Ο Αντώνης Σαμαράς
Τον θώκο τουλάχιστον του προέδρου της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να κρατήσει με νύχια και με δόντια ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα επιμείνει μέχρι τέλους στο δίλημμα ή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά ως προσωπικότητα τον Αντ. Σαμαρά δεν εκπλήσσονται για την... αντίδρασή του να απορρίπτει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Ο Σαμαράς, λένε, δεν είναι ούτε Καραμανλής ούτε Παπανδρέου, να εγκαταλείψει μόνος του την καρέκλα.
Επειδή ωστόσο και ο ίδιος βλέπει τη διαφαινόμενη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική που σχεδιάζει το επιτελείο προκειμένου να παραμείνει στη θέση τουλάχιστον του προέδρου της Ν.Δ. και μετά τις εκλογές δίχως εσωτερικές αμφισβητήσεις, περιγράφεται ως εξής:
Το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, μετά την τρίτη, αποτυχημένη απόπειρα εκλογής του Στ. Δήμα, ο πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου. Και παρ’ ότι, μετά τη στροφή Βενιζέλου σε ηπιότερους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε κατ’ αρχάς να τον ακολουθήσει, προκειμένου να καταδείξει το αρραγές της συγκυβέρνησης, μπαίνοντας και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, η τακτική του θα επιστρέψει στα γνωστά και προσφιλή: συνεχείς επιθέσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι κατ’ ανάγκη σε απολύτως κόσμιους τόνους με έναν στόχο. Η βέβαιη εκ προοιμίου ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές να καταγραφεί αν μη τι άλλο με μικρές ποσοστιαίες διαφορές.
Στον σχεδιασμό του επιτελείου περιλαμβάνεται και η εκτίμηση βεβαίως ότι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη, ακόμη κι αν δεν υιοθετήσουν ενεργά την επικοινωνιακή τακτική της σημερινής ηγεσίας, ωστόσο θα αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.
Αν λοιπόν η ήττα δεν καταγραφεί με κολοσσιαίες διαφορές ποσοστιαίων μονάδων, η αμφισβήτηση Σαμαρά από οποιαδήποτε πλευρά της Ν.Δ. θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής.
Ετσι, ανεξαρτήτως πολιτικών εκβάσεων μετά τις εκλογές και με τη βεβαιότητα και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης εντός του 2015, δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του επόμενου έτους ο κ. Σαμαράς να επανέλθει νικητής και τροπαιούχος στο μέγαρο Μαξίμου.
Η βεβαιότητα της δεύτερης αναμέτρησης πηγάζει από την πεποίθησή τους πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει απλώς μια αριστερή παρένθεση είτε, ακόμη και στην περίπτωση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ο χρόνος παραμονής της θα είναι πεπερασμένος ώς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την τρόικα.
Διπλές εκλογές άλλωστε βλέπει εντός του 2015 και ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκος. Γι’ αυτό και από το περιβάλλον του εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι δεν βιάζονται και είναι πιθανό το υπό διαμόρφωση κόμμα τους, οι Ρίζες, να μη μετάσχει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2015.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: