Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Δύο μέρες έκρυβαν το e-mail



Ο Σαμαράς γνώριζε τις απαιτήσεις της τρόικας πριν μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Πολιτική διάσωση μέσω συμφωνίας ή και... «μυστικά συμπεφωνημένης» ρήξης με την τρόικα δείχνει ότι επιδιώκει πάση θυσία ο Σαμαράς, αφού όλες οι τακτικές κινήσεις του έχουν ανατραπεί. Η τρόικα με το e-mail που έστειλε έβαλε «φωτιά», καθώς μετά τις «κόκκινες» γραμμές Σαμαρά πως δεν θα κατεβάσει «τα σώβρακα» εμφανίζεται να θέλει και επιπρόσθετα...

Ωστόσο, εδώ παίζεται και επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό, αφού έγκυρες πηγές του «Π» αποκαλύπτουν ότι από προχθές το μεσημέρι έχουν φθάσει οι απαιτήσεις των τροϊκανών για τα ασφαλιστικά, που ζητούν διευκρινίσεις επί των ελληνικών προτάσεων, ενώ οι συνεργάτες του Σαμαρά ισχυρίζονται ότι το e-mail έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα.

Άρα, παρά την προπαγάνδα των κυβερνητικών στελεχών, ο Σαμαράς γνώριζε βασικές «απαιτήσεις» της τρόικας πριν μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Κορυφαίος υπουργός, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά ότι με τις απαντήσεις, που θα δοθούν το αργότερο σήμερα, η τρόικα θα μπορεί να ανακοινώσει ότι επιστρέφει, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι που θα την κρατήσουν μακριά.

«Λογικά την Κυριακή, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να ανακοινωθεί η επιστροφή της τρόικας... Αν αυτό δεν συμβεί, θα σημαίνει ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να μην επιστρέψει έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Και σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να έχει αποφασιστεί και η εξάμηνη παράταση του μνημονίου», λέει συμπυκνώνοντας σε αυτή τη φράση το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται.

Εγκλωβισμός

Η τρόικα από τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι είχε προειδοποιήσει και είχε δείξει τις προθέσεις της για τη διαπραγμάτευση εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά η κυβέρνηση έδειξε να αγνοεί τις υποδείξεις των δανειστών για συνολική λύση μετά τον Μάρτιο.

Ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές επιχείρησε να κάψει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας εν μέρει τη στρατηγική του με παροχές, ανακοινώσεις του τύπου «θα διώξουμε το ΔΝΤ», «θα βγούμε από το μνημόνιο», «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα» και στη συνέχεια, αφού προσέκρουσε στον τοίχο της τρόικας, άρχισε να τα μαζεύει φθάνοντας με τη σημερινή «κυβίστηση» να δίνει όλο και περισσότερα στην τρόικα και εκείνη να θέλει ακόμα πιο πολλά.

Δεν αποκλείεται όλα αυτά να εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό για να διαφανεί ότι οι προτάσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφικά και πως η χώρα θα κινδυνεύσει να βυθιστεί στο χάος και στην καταστροφή εάν υπερψηφιστεί ο Τσίπρας. Ο Σαμαράς διεκδικεί να είναι το μοναδικό αντίβαρο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, διότι μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί πολιτικά – είτε παρατείνοντας τον βίο της κυβέρνησης με την υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας είτε ύστερα από εκλογές ως ισχυρή αντιπολίτευση.

Έχει εγκλωβιστεί από τη στρατηγική που ακολούθησε τόσα χρόνια ως πρωθυπουργός και εκφράζει ένα τμήμα της κοινωνίας που δέχεται τη μνημονιακή πολιτική ως τη μοναδική που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και την κρίση. Ως εκ τούτου επιχειρεί να μετατρέψει το στρατηγικό του αδιέξοδο σε πλεονέκτημα διευρύνοντας τον κύκλο του ακροατηρίου του και των ψηφοφόρων του μέσω του φόβου και της λελογισμένης τρομοκρατίας για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση απελπισίας

Η στασιμότητα στη διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα καθοδηγεί τις αποφάσεις των επιτελών του Σαμαρά. Είτε πολύ σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα και ο Σαμαράς θα επιχειρήσει μέσω αυτής να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε θα προτιμήσουν να παραταθεί η διαπραγμάτευση έως την προεδρική εκλογή.

Με δεδομένο ότι η σκλήρυνση της τρόικας και η ελεγχόμενη σύγκρουση ενισχύει τον φόβο που τεχνηέντως καλλιεργεί η κυβέρνηση κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση και σε κρίση - ρήξη με την τρόικα. Τότε ο Σαμαράς θα απορρίψει εκ νέου την εξάμηνη παράταση του μνημονίου με τον πιο επίσημο και δραματικό τρόπο.

Επιλέγοντας τη ρήξη, κίνηση με υψηλό πολιτικό ρίσκο, στις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου ο Σαμαράς μπορεί να επισπεύσει την προεδρική εκλογή καλώντας τους βουλευτές να αναλογιστούν τους κινδύνους που θα έχει για τη χώρα η αβεβαιότητα των εκλογών, ενώ θα φουντώνουν στα διεθνή ΜΜΕ τα δημοσιεύματα για «νέα ελληνική τραγωδία», με τα χρήματα να στερεύουν και τη χώρα να αναζητεί και πάλι τις... δόσεις της.

Άλλωστε, με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, επέρριψε τις ευθύνες για την αδιαλλαξία της τρόικας στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπλοκάρει τα πάντα με την πάγια απαίτηση των εκλογών. Το απόρρητο Σχέδιο B των επιτελών του Μαξίμου έχει ως εναλλακτική και την άμεση προκήρυξη των εκλογών, χωρίς να προηγηθεί η προεδρική εκλογή στη Βουλή, αν και το Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι θα χρεώσει στον Τσίπρα την προσφυγή στις κάλπες.

Οι αναλυτές του Μαξίμου, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι, όσο οι πολίτες νιώθουν ότι πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο πολύ σταθμίζουν την ψήφο τους και «επιστρέφουν» στην κυβέρνηση. Το δίλημμα που θέτει ο Σαμαράς θα είναι σταθερότητα, υπευθυνότητα με μέτρα ή περιπέτειες, ακροβασίες και ανωριμότητα – και με αυτό θα συνεχίσει να πολιτεύεται.

Όμως, στην περίπτωση που εκτιμήσει ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα υπάρξει αστάθεια στην κυβέρνηση και πως θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς, τότε μπορεί να επιλέξει την άμεση συμφωνία με την τρόικα και να θέσει ως δίλημμα την πρόταση για το χρέος και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Πάντως, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., η ψήφιση των οποιωνδήποτε μέτρων, ακόμη και των πιο ανώδυνων, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και θα αυξήσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, που θα «μαυρίσουν» τη Ν.Δ. Φαίνεται ότι και την τρόικα και τον Σαμαρά τους εξυπηρετεί, λοιπόν, το παιχνιδάκι της μη συμφωνίας για διαφορετικούς λόγους.

Η τρόικα θέλει να έχει του «χεριού» της τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και ο Σαμαράς να εμφανίζεται ως το μικρότερο κακό που μπορεί να επιλέξουν οι πολίτες, καθώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, θα φέρει οικονομικό Αρμαγεδδώνα.  topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: