Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μαζικές πορείες – Καταστολή με ΜΑΤ & ασφαλίτες

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» βροντοφώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου έξι χρόνια μετά τον θάνατό του. Επεισόδια και προσαγωγές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Αθήνα
Πάνω από 15.000 άτομα συμμετείχαν στην απογευματινή πορεία, τιμώντας τη συμπλήρωση 6 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με κυρίαρχο σύνθημα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά», οι διαδηλωτές εξέφρασαν... την αλληλεγγύη τους και στον κρατούμενο απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό: «Η Δημοκρατία σας βρωμάει φασισμό. Αλληλεγγύη στο Νίκο Ρωμανό».
Λίγο μετά τις 07.30 το απόγευμα, την ώρα που η «κεφαλή της πορείας» έφτανε στο Σύνταγμα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ, με «πετροπόλεμο και κυνηγητό» στην οδό Βουκουρεστίου.
Ακολούθως τα επεισόδια γενικεύτηκαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου η πορεία έσπασε και η κύρια μάζα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια.
Για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά, ακούγονταν συνεχώς χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ η αστυνομική παρουσία ήταν περισσότερο από έντονη.
Στη συνέχεια το «πολεμικό κλίμα» μεταφέρθηκε στην πλατεία Εξαρχείων.
Χαρακτηριστικές ήταν οι καταγγελίες των Μαρίας Μπόλαρη και Κατερίνας Ιγγλέζη (βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ).
Η μεν πρώτη δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι είδε μπροστά στα μάτια της αστυνομικούς να βάζουν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στα Εξάρχεια, ενώ η δεύτερη κατήγγειλε, ενώ βρισκόταν σε κλούβα, αστυνομικοί ήθελαν να ασκήσουν σωματικό έλεγχο σε νεαρά κορίτσια χωρίς την παρουσία γυναίκας αστυνομικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν περισσότερες από 200 προσαγωγές ατόμων.


Συγκέντρωση μαθητών στα Προπύλαια EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νωρίτερα τουλάχιστον 5.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό κλοιό και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Θεσσαλονίκη - Ανταπόκριση του Νίκου Φωτόπουλου
Έπνιξαν στα δακρυγόνα διαδηλωτές και... αμέριμνους πολίτες. Άλλη μία σπουδαία επιτυχία για τους «σχεδιαστές μέτρων τάξης» της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που από νωρίς το πρωί μεταμόρφωσαν στο κέντρο της πόλης σε ιδανικό πεδίο μάχης, κλείνοντας τους δρόμους, ενώ δεν δίστασαν να ρίξουν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα εν μέσω ανοιχτών καταστημάτων στην αγορά που ήταν γεμάτη κόσμο, ανάμεσά τους και έκπληκτοι τουρίστες!
Τα επεισόδια, μικρής έκτασης και διάρκειας πάντως, ξέσπασαν λίγο μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του.
Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης έγιναν με φόντο τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και ήδη από τις προηγούμενες 48 ώρες υπήρχαν σε εξέλιξη δύο συμβολικές καταλήψεις αλληλέγγυων -μία στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και άλλη στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους- που βέβαια βρίσκονταν και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την αστυνομία.

Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη EUROKINISSI
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων πολυεθνικών εταιριών (Άττικα, Ζάρα, Η&Μ) και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν δυο - τρεις μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς που τους είχαν κυκλώσει προκλητικά από παντού, είτε πεζή είτε με τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους.
Ως ασύμμετρη απάντηση ήλθε η μαζική ρίψη από τους αστυνομικούς χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων που για ώρες μετά έπνιγαν τον αέρα της πόλης...
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά, για να διασπαστεί σε δύο τμήματα στη συνέχεια, από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και το άλλο στην Αριστοτέλους.
Ένα άλλο κομμάτι που αποσπάστηκε από τη μεγάλη πορεία, περίπου 200-300 ατόμων, κατευθύνθηκε στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου κατέλαβε το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ως αργά το βράδυ η αστυνομία δεν είχε εκδώσει ανακοινωθέν για τα τεκταινόμενα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν περισσότερες από επτά προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Όσοι πήραν μέρος στη μαζική πορεία συγκεντρώθηκαν από τις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων.
Νέα ένταση σημειώθηκε το βράδυ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ κατά πληροφορίες έγιναν 10 με 15 προσαγωγές.
Πάτρα - Ανταπόκριση του Δημήτρη Τερζή

Με επεισόδια, προσαγωγές 9 ατόμων, συλλήψεις 5 ατόμων, ρίψεις μολότοφ και πετροπόλεμο ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές ολοκληρώθηκε νωρίτερα η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Πάτρας.
Αυτή την ώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κτίριο του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, στο οποίο κατάφεραν να μπουν από χθες άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου γκρεμίζοντας τοίχο που είχε φράξει η Αστυνομία από πέρυσι και παραμένουν εκεί.
Τα επεισόδια γενικεύτηκαν κυρίως στην οδό Γούναρη, όπου υπήρξε πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ ενώ υπέστησαν μικρές φθορές ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και οι προσόψεις δύο καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως πολίτες που κινούνταν στην περιοχή γιούχαραν τους αστυνομικούς που προχώρησαν ξαφνικά σε συλλήψεις ακόμα και ατόμων που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια και οι οποίοι απλώς παρίσταντο στην πορεία.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα στο κέντρο της πόλης στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τραυματίστηκαν επίσης 4 αστυνομικοί.

Μυτιλήνη – Ανταπόκριση της Ανθής Παζιάνου
Πρωτοφανής αγριότητα από πλευράς αστυνομίας για τα δεδομένα της Λέσβου, οι σχεδιασμοί και οι εντολές της οποίας αποδείχτηκε ότι ήταν να σπάσει η μεγάλη πορεία αλληλεγγύης 1.500 διαδηλωτών υπέρ του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού.
Εγκλωβισμένοι είναι διαδηλωτές στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού, όπου προσέτρεξαν προκειμένου να σωθούν, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν» ο Θράσος Αβραάμ, αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συνδικαλιστές και φοιτητές. «Αδιακρίτως οι αστυνομικοί έριχναν κρότου λάμψης μέσα στο ψαχνό της πορείας. Μία έπεσε πάνω στο πόδι εργαζόμενης. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη Μυτιλήνη!,» τονίζουν.
Η αστυνομία προσπάθησε να περικυκλώσει την πορεία και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης να τη διασπάσει. Όσοι διέφυγαν εντός του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, το οποίο ήταν ανοιχτό λόγω παράστασης, ανεβαίνοντας τις σκάλες είδαν μπροστά τους γκλομπ, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν αρκετοί και κάποιοι να προσαχθούν.
«Εκτός των γκλομπ, έριχναν και δακρυγόνα ανάμεσα στην είσοδο και τις σκάλες!» μας λένε συνδικαλιστές. Αρκετοί που προσπάθησαν να διασωθούν από την άλλη πλευρά της προκυμαίας, ήρθαν αντιμέτωποι ξανά με την καταστολή της Αστυνομίας που είχε περικυκλώσει το σημείο στην περιοχή Φανάρι και μέσα στα στενά «έδερναν αδικαιολόγητα και πήγαν να μας συλλάβουν, ενώ μας είχαν ακινητοποιήσει», εξηγούν φοιτήτριες που καταγγέλλουν αστυνομικό ότι έριξε στη θάλασσα διαδηλώτρια!
Την κοπέλα που έριξαν αστυνομικοί μέσα στο λιμάνι, απρόκλητα, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες κι ενώ την είχαν ακινητοποιήσει, στη συνέχεια την έβγαλαν από τη θάλασσα και την προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα.
Ύστερα από ώρες αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, μετά την πίεση συνδικαλιστών, αυτοδιοικητικών παραγόντων. «Δεν φεύγουμε», λένε οι διαδηλωτές στην «Εφ.Συν», αν δεν απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.
Σε μηνύσεις κατά της Αστυνομίας θα προχωρήσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης, μαζί με τη δημοτική Αρχή, όπως τόνισε, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία έσπευσε και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Αστυρακάκης βρίσκεται από την έναρξη της απρόκλητης επίθεσης μέσα στο Δημοτικό Θέατρο. «Άλλοι λιποθυμούν, τι είναι αυτά; Πρωτόγνωρα πράγματα για τη Μυτιλήνη! Είναι ντροπή!» επισημαίνει.
Τελικά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη διαμαρτυρία των εγκλωβισμένων διαδηλωτών.

Γιάννενα – Ανταπόκριση του Φιλήμονος Καραμήτσου
Με μια μεγάλη διαδήλωση τα Γιάννενα τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πάνω από 2.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης με εκκίνηση το κτίριο της Ακαδημίας μισή ώρα μετά τις 6.
Παρά τη συνεχή βροχή, η πορεία έφτασε μέχρι το Ρολόι για να ολοκληρωθεί περίπου μία ώρα μετά στην κεντρική πλατεία.

Ένα τμήμα της διαδήλωσης, περίπου 400 ατόμων κυρίως από αντιεξουσιαστικούς χώρους, συνέχισε την πορεία, ακολουθούμενο από δύο διμοιρίες ΜΑΤ. Κατά τη διαδρομή επί της λεωφόρου Δωδώνης, ακολούθησαν μικροεντάσεις, με διαδηλωτές να φέρνουν κάδους σκουπιδιών στο κέντρο του οδοστρώματος ενώ στο ύψος της Στρατολογίας έγινε μικροσυμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και χρήση δακρυγόνων.
Σε εκείνη τη φάση έγιναν και δύο προσαγωγές νεαρών (ένα αγόρι και μία κοπέλα) ενώ λίγο μετά, στις 8 περίπου -στο ύψος της αρχής της Δωδώνης πλέον- οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν, με την αστυνομία να παραμένει για λίγη ώρα στο σημείο έχοντας διακόψει την κυκλοφορία.

Αγρίνιο - Ανταπόκριση του Δημήτρη Τερζή
Την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας εναντίον κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κατήγγειλαν διαδηλωτές απ' το Αγρίνιο, όπου κι εκεί σημειώθηκαν επεισόδια νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πορεία δέχθηκε πίεση απ' την Αστυνομία την ώρα που βρισκόταν στον πεζόδρομο της Χ. Τρικούπη και στην οποία απάντησαν με πέτρες και καδρόνια άτομα απ' τον αντιεξουσιαστικό χώρο, με συνέπεια να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε παρακείμενες καφετέριες.
Απ' την αστυνομία έγιναν προσαγωγές τριών ατόμων.

Παραλίγο να χάσει το μάτι του νεαρός διαδηλωτής όταν δέχθηκε χημικό της Αστυνομίας κατευθείαν στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: