Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Με το βλέμμα στις κάλπες ψάχνουν δεκανίκια σε Μπαλτάκο, Παπανδρέου

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στριμωγμένος μεταξύ Ε.Ε. και Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Αντώνης Σαμαράς ανασύρει την καταστροφολογία σαν εργαλείο για να επικρατήσει στις εκλογές επιτείνοντας τα αδιέξοδα της χώρας.
Το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας, που προέκυψε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και την επίσπευση των προεδρικών εκλογών, διαχέεται ξανά στην Ε.Ε., όχι όμως με τη μορφή που είχε το 2010 και το 2012. Αυτή τη φορά οι εταίροι και δανειστές δείχνουν να... επιδιώκουν, εκτός από την οικονομική καραντίνα, και μια δεύτερη γραμμή απομόνωσης, καθαρά πολιτική.
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό η κυβέρνηση δείχνει εντελώς αδύναμη, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να συμπεριφέρονται με γνώμονα τις εθνικές εκλογές και την επόμενη μέρα στο εσωτερικό των κομμάτων τους, επιτείνοντας τη σύγχυση στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα τακτική που έχει εγκαινιάσει από το φθινόπωρο η Ε.Ε. σχετίζεται με το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αυτή η εκδοχή δεν πρόκειται να εκφραστεί δημοσίως, χρησιμεύει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, να ξαναδούν τον σχεδιασμό τους υπό το πρίσμα της αριστερής παρένθεσης. Το σενάριο είχε απασχολήσει το μέγαρο Μαξίμου και στις ευρωεκλογές. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν με ανάλογο σχεδιασμό κινούνται και οι Βρυξέλλες.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διαμόρφωση του πλαισίου για την κοινή τους εκλογική κάθοδο,ενώ υπάρχουν φήμες για Κουβέλη πρόεδρο της Βουλής μέσω του Επικρατείας.
Ταυτόχρονα, με ένστολους υποψηφίους το κόμμα των Μπαλτάκου-Καπερνάρου στοχεύει να τραβήξει αντιμνη­μο­νιακούς δεξιούς ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.
Τέλος, η δήλωση του επικεφαλής της Κομισιόν ότι προτιμά οικεία πρόσωπα και η προειδοποίησή του στους Ελληνες περί εκλογικού λάθους προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου. Ο Γιούνκερ, ο οποίος βαρύνεται με το σκάνδαλο Lux Leaks, άρα είναι ευεπίφορος σε «εκβιασμούς της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας», λειτουργεί υποστηρικτικά(!;) προς τη συγκυβέρνηση.
* Αναλυτικά στις σελ. 4, 6, 13 στην « «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: