Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Οταν οι Ελληνες πολιτικοί «σαρώνουν» στο Twitter: Ο πρωταθλητής, οι μόνιμοι, οι «αόρατοι» και οι επικές μάχες

Οταν οι Ελληνες πολιτικοί «σαρώνουν» στο Twitter: Ο πρωταθλητής, οι μόνιμοι, οι
Στην εποχή της κυριαρχίας των social media ήταν αναμενόμενο έως και επιβεβλημένο οι Ελληνες πολιτικοί να προσαρμοστούν ταχύτατα και να αρχίσουν να εκφράζουν απόψεις, να ασκούν πολιτική και να διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσω Twittet και Facebook.
Πριν από μερικά χρόνια ένας πολιτικός έπρεπε να παραχωρήσει μια συνέντευξη ή να κάνει μια σύντομη δήλωση για να προκαλέσει πάταγο, ωστόσο, στις μέρες μας όλοι είναι αναγκασμένοι να ...
χωρέσουν αυτά που θέλουν να πουν σε μόλις 140 χαρακτήρες, περίπου 25 λέξεις.
Επίσης, το εκάστοτε μήνυμά τους (tweet) διαδίδεται και αναπαράγεται με αστραπιαία ταχύτητα, κάτι που σημαίνει πως όσοι δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν το Twitter ενδέχεται και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
Ετσι και στην Ελλάδα παρακολουθούμε τα τελευταία δύο χρόνια συνεχόμενες «μάχες» μέσω tweets με αιχμές, και αντεγκλήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαθιστούν ακόμη και τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Μάλιστα, το γεγονός ότι μπορούν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις και απλοί πολίτες κάνει το όλο εγχείρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον. Επιπλέον, ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων κάνει τα μηνύματα σαφώς λιγότερο «ξύλινα» και επικεντρωμένα στην ουσία.
Αλλωστε, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», έχουμε γίνει μάρτυρες ουκ ολίγες φορές να προκαλείται πραγματικός σάλος μόνο με ένα «τιτίβισμα».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περασμένης εβδομάδας με την Μαρία Ρεπούση να σχολιάζει τα όσα ζήτησαν οι 38 βουλευτές της ΝΔ για το αντιρατσιστικό και αυτομάτως να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. «Αντί σχολίου για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ παραπέμπω στο Α. Λιάκος: Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά» είχε γράψει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εξοργίζοντας σε τέτοιο βαθμό την συνάδελφό της στη ΝΔ, Τάνια Ιακωβίδου η οποία ζήτησε μέχρι και τη σύλληψή της.
Αλλη μια περίπτωση είναι το tweet -σχόλιο που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για τους δύο νεαρούς που δολοφονήθηκαν στην Καρδαμύλη, αποκαλώντας τους ναζί, κάτι που έφτασε απευθείας στην κορυφή της επικαιρότητας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι φαν, αλλά είναι οι συνεργάτες τους
Μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί μας αρχηγοί δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Twitter, καθώς στα προφίλ τους βλέπουμε μόνο ανακοινώσεις για το πρόγραμμά τους, ωστόσο, οι στενοί τους συνεργάτες αναλαμβάνουν να κάνουν την «βρόμικη» δουλειά. Αλλωστε, είναι πλέον κλασσικές οι «μάχες» μεταξύ του Γιώργου Μουρούτη (Διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού) και του Νίκου Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρας.
Ο πρωταθλητής και οι... μόνιμοι
Μακράν όλων, πρωταθλητής στο Twitter είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σχολιάζει και απαντάει στα σχόλια αναγνωστών του με τέτοια ταχύτητα που αρκετοί διερωτώντα πότε προλαβαίνει.
Συχνή παρουσία μέσω των λογαριασμών τους έχουν και άλλοι βουλευτές -υπουργοί, όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όλο και περισσότεροι, έστω και δειλά δειλά, ασχολούνται με αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: