Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

«Καθημερινοί» διχασμοί στην ΔΗΜΑΡ


Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής που ανέφερε ότι στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βρεθούν οι 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάμεσα σε άλλα προκρίνεται το όνομα του Φώτη Κουβέλη, φαίνεται ότι διχάζει την ήδη διχασμένη Αγίου Κωνσταντίνου.
«Πρώτον, έχουμε ένα εξάμηνο μπροστά μας μέχρι και την τυπική διαδικασία εκλογής Προέδρου. Δεύτερον, έχει σημασία το κλίμα. Μέσα σε ένα κλίμα θετικότερων διεργασιών μπορεί κάποιος να δει και μία τέτοια εκλογή του Προέδρου», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «τώρα αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι εδώ και μήνες έχω υποστηρίξει την άποψη καταρχήν ότι έχει όλες τις δυνατότητες η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει συναινέσεις ανάμεσα στα κόμματα για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας και δεύτερον εγώ θα επιθυμούσα και προσωπικά και πολιτικά θεωρώντας ότι θα είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος, να είναι Πρόεδρος ο Φώτης Κουβέλης».
Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής, Γιάννης Πανούσης, που είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας "στο Κόκκινο", τόνισε την διαφωνία του με μια τέτοια υποψηφιότητα. Σημείωσε ότι αφενός δεν θα στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα γιατί θα δώσει παράταση ζωής στην κυβέρνηση, ενώ αφετέρου προειδοποίησε για τραγελαφικές καταστάσεις στο Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράφει τα νομοσχέδια και οι βουλευτές του κόμματός του να τα καταψηφίζουν.
Σε κεντρικό επίπεδο, η Αγίου Κωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση ότι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να κριθεί την κατάλληλη στιγμή βάσει και του πολιτικού κλίματος της εποχής. Όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε βολιδοσκόπηση για το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ή από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Από πλευράς ΝΔ, ο γραμματέας της Συγγρού, Ανδρέας Παπαμιμίκος, είπε ότι το πρώτο κόμμα της συμπολίτευσης δεν μπαίνει σε ονοματολογία και ότι «την κατάλληλη στιγμή θα φέρει στη Βουλή έναν υποψήφιο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Έκλεισε όμως το μάτι στον Φ. Κουβέλη λέγοντας ότι πρόκειται για αξιόλογο και σοβαρό άνθρωπο. Για ονοματολογία σε λάθος χρόνο έκανε λόγο από το Mega η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το ίδιο βήμα δήλωσε ότι «πιστεύω ότι θα βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως το πρόσωπο του Προέδρου πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους». Ακόμη δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να συμπορεύεται με δυνάμεις που δεν έχουν ευρωπαϊκή κατεύθυνση και έχουν στοιχεία λούμπεν. Πρέπει να εκφράσει έναν κόσμο που κινείται στο κέντρο και σήμερα δεν χει έκφραση».
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στην RealNews κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλλήματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του», είπε τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς «συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός».
Και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο Mega ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: