Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Με νύχια και με δόντια για την εξουσία και τους 180


Το πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και οι παρασκηνιακές επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές για την εξασφάλιση του μαγικού αριθμού των 180, είναι αποτελέσματα της στρατηγικής που κατέληξε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι: να αποφευχθούν με κάθε τρόπο οι πρόωρες εκλογές το 2015, πράγμα που θα συμβεί αν βρεθούν 180 βουλευτές να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά αν αυτό δεν... πετύχει και γίνουν εκλογές, να δοθεί αγώνας με όλα τα μέσα, ώστε να κερδηθεί η εκλογική αναμέτρηση από τα κόμματα του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Το πάγωμα -προσωρινό ή όχι δεν είναι ακόμη σαφές- του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αποτέλεσε και ένα είδος απάντησης του Μεγάρου Μαξίμου στην επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Άγιο Όρος. Η αναπάντεχη κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθη θετικά από σημαντικό αριθμό ανθρώπων συντηρητικών αντιλήψεων και αυτό ενόχλησε σφόδρα την ΝΔ, η οποία θεωρεί την Εκκλησία προνομιακό χώρο της. Η υποχώρηση στις επιστολές και τις πιέσεις των συντηρητικών μητροπολιτών που ανήκουν στην «ομάδα του Πειραιώς», αποτελεί προσπάθεια να περιχαρακωθούν οι συντηρητικοί χριστιανοί ψηφοφόροι από την επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν οι εκλογές γίνουν αναπόφευκτες.
Επειδή όμως η διατήρηση της εξουσίας είναι ο βασικότερος στόχος του κυβερνητικού στρατοπέδου, το κύριο μέλημα είναι η αποφυγή των εκλογών. Για αυτό τον λόγο στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν ανεξάρτητους βουλευτές, τους οποίους βολιδοσκοπούν για το αν θα ψήφιζαν τον υποψήφιο της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με το αζημίωτο φυσικά. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις διερευνητικές επαφές έχουν αναλάβει οι Δ. Σταμάτης, Β. Μεϊμαράκης, Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης και Κ. Μαρκόπουλος από την ΝΔ και ο Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.
Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση των ανεξάρτητων θα είναι και το πρόσωπο που θα προταθεί για αντικαταστάτης του κ. Παπούλια. Σε off the record συζητήσεις με δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μαξίμου δήλωνε τον τελευταίο καιρό αισιόδοξο ότι ο Φ. Κουβέλης θα επίθετο τελικώς να αποδεχθεί την υποψηφιότητα κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά η σημερινή «Καθημερινή» φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της έχει τίτλο «Διεργασίες για Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ενώ το σχετικό ρεπορτάζ όπου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να αποτελεί «επιλογή Σαμαρά» παραθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «ο προσανατολισμός των Σαμαρά-Βενιζέλου» για το πρόσωπο του Κουβέλη, «έχει μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ από εξ απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η πρόωρη αλλά και τόσο εκτεταμένη ανακίνηση της υποψηφιότητας Κουβέλη από την εφημερίδα, έχει στη πραγματικότητα στόχο να «κάψει» την υποψηφιότητα. Μάλιστα στο βασικό σχόλιο πάντα της Καθημερινής, επίσης στην πρώτη σελίδα, τονίζεται ότι «είναι ανάγκη η διαδικασία της εκλογής να επισπευσθεί ει δυνατόν και πολύ πριν το τέλος του έτους», πρόταση που βρίσκεται στους αντίποδες των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θέλει να τραβήξει τις διαδικασίες μέχρι τα τέλη Φλεβάρη και να τις «δραματοποιήσει» με την βοήθεια των ΜΜΕ, ώστε αν δεν επιτευχθεί συμφωνία να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η «επιχείρηση πειθώ του Φ. Κουβέλη» συμπεριλαμβάνει και κινήσεις αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος συνολικά, με κινήσεις «απαγκίστρωσης» από την τρόικα, μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και μια «νέα αφήγηση» για την πορεία της χώρας, που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη.
Aν όμως πιστέψουμε την Real News, ο πρωθυπουργός λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς από τις Βρυξέλλες μόλις έφτασαν τρία κατηγορηματικά όχι: Δεν επιθυμούν καμία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πριν ξεκαθαρίσει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και απορρίπτουν τις προτάσεις για γενικευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Χωρίς όμως τέτοιου είδους μέτρα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσέλκυση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και του Φ. Κουβέλη. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία και θα μπορούσε να αλλάξει θέση μόνο αν η κυβέρνηση κατέληγε σε συμφωνία για το χρέος και σε αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, με κάποια μέτρα υπέρ της ανάπτυξης κλπ. Αν όπως επιμένει η τρόικα η σημερινή πολιτική συνεχιστεί, το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα θα επιδεινωθεί δραματικά από το φθινόπωρο, πράγμα που θα μειώσει δραματικά τα περιθώρια των κυβερνητικών ελιγμών.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: